Spring naar inhoud


U zeggen tegen een 15-jarige

Beste Beatrijs,

Ik ben een meisje van 15 jaar en geef handbaltraining aan kinderen van een jaar of acht. Een van de kinderen van mijn groep spreekt mij altijd aan met ‘u’. Ik vind dit niet prettig, omdat ik tenslotte ook nog vrij jong ben. Toen ik tegen het meisje zei dat ze mij met ‘je’ mocht aanspreken, zei ze dat haar moeder wil dat ze ‘u’ zegt tegen de trainers. Mag ik haar vragen om mij toch met ‘je’ aan te spreken, tegen de wil van haar moeder in?

Zeg maar ‘je’

Beste Zeg maar ‘je’,

Ja hoor, je mag zeker tegen dit meisje zeggen dat je liever hebt dat ze je tutoyereert. De andere kinderen uit je groepje zullen dat toch ook doen? Iedereen mag zelf beslissen hoe hij/zij aangesproken wil worden. Het is goed als ouders hun kinderen leren om beleefd te zijn tegen volwassenen, dat wil zeggen dat ze om te beginnen ‘u’ tegen iemand moeten zeggen, maar als die persoon zelf vervolgens de voorkeur geeft aan ‘je’, dan heeft die wens voorrang boven de regel van de ouders.

Artikelen in Aanspreken en begroeten, Kinderopvoeding, Scholen en verenigingen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan