Spring naar inhoud


Betalen voor rapport

Beste Beatrijs,

Onze zoon belde vorige week op of hij met de kleinkinderen (zeven en vijf jaar) even een kopje thee kon komen drinken, voordat de kinderen naar zwemles moesten. Ze waren nog maar net binnen of ze legden hun schoolrapportjes op tafel in een doorzichtige map met daarin, duidelijk zichtbaar, in allebei 15 euro. Ze keken nieuwsgierig wat wij daarbij zouden doen. Wij zijn er op tegen om schoolcijfers met geld te belonen. Er komt ook nog een paasrapport, een eindrapport en een zwemdiploma achteraan. We hebben wel wat geld gegeven, maar duidelijk gemaakt dat wij dat geen goed idee vonden, in tegenstelling tot de andere opa en oma. Hoe denkt u hierover?

Geld voor rapporten?

Beste Geld voor rapporten,

Wat uw kleinkinderen deden (beter gezegd: waar uw zoon hen toe opstookte) was bedelen om geld en dat is altijd afkeurenswaardig. Er zijn inderdaad grootouders met de gewoonte om hun kleinkinderen geld uit te keren voor rapporten, maar zo’n initiatief dient van de grootouders zelf uit te gaan. Er zijn ook genoeg grootouders die die gewoonte helemaal niet hebben. Bijvoorbeeld omdat ze dan wel aan de gang kunnen blijven of omdat het opvoedkundig een dubieus idee is om kinderen hun schoolrapporten te laten verzilveren. Als kinderen al voor schoolwerk beloond zouden moeten worden, dan komt inspanning eerder in aanmerking dan resultaat. Het zou immers wrang zijn als kinderen die moeiteloos hoge cijfers halen meer geld incasseren dan kinderen die heel hard hun best hebben gedaan voor krappe voldoendes. Maar grootouders kunnen de geleverde inspanning niet beoordelen en rechtgeaarde grootouders wíllen dat niet eens. Dus rest hun alleen het belonen van het rapport zelf, ongeacht wat erop staat – goedbeschouwd een tamelijk fluttige aanleiding om de portemonnee te trekken.

Hoe dit ook zij, grootouders bepalen zelf of en bij welke gelegenheid ze kleinkinderen cadeautjes (geld) geven en ouders moeten hun kinderen ervan weerhouden om als collectant bij grootouders aan te kloppen.

Artikelen in Cadeaus, Grootouders en kleinkinderen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan