Spring naar inhoud


Ze blijven lekker reizen

Beste Beatrijs,

Sinds corona houd ik mij aan de regels, ben ik niet in het buitenland op vakantie geweest, heb ik geen feestjes gegeven en ben ik volledig weggeregend met de tent afgelopen zomer. Ik geloof dat we allemaal een beetje moeten inleveren om uiteindelijk allemaal weer meer te kunnen en mogen. Ik heb steeds meer moeite heb met de (in mijn ogen egoïstische) keuzes die mensen maken rondom corona. Zo zijn mijn buren gewoon op wintersport gegaan en heb ik verschillende vrienden en collega’s die lekker blijven reizen.

Ik word boos van mensen die zeggen: ‘Ik heb die vakantie zo nodig!’ Iedereen is nu toch toe aan vakantie, ruimte en vrijheid? Mijn twee pubers hebben de afgelopen twee jaar geen normaal leven gehad en staan te springen om weer naar hun bijbaantjes te kunnen gaan. Mijn dochter wordt binnenkort 18 maar ook dat kan (nadat zij zich ook al twee jaar netjes aan de regels houdt) niet echt worden gevierd. Ik wil geen nukkig mens zijn, maar kan mensen geen fijne vakantie meer wensen of vrolijk reageren op hun vakantiefoto’s. Hoe kan ik ervoor zorgen geen zure chagrijn te worden en hoe moet ik reageren op buren en vrienden die gewoon blijven reizen en daar ook vrolijke foto’s van sturen?

Andermans egoïsme

Beste Andermans egoïsme,

Het enige wat ik u kan aanraden is: leg het naast u neer! Hou u gewoon zo min mogelijk bezig met wat andere mensen doen of laten. Ja, ze gaan op vakantie en ze maken reisjes en uitstapjes naar België. Dat is op zichzelf niet verboden. Mensen mogen de trein of het vliegtuig pakken en ergens heen gaan – ze overtreden niet de wet. De landen waar ze naar toe gaan hebben allemaal hun eigen regels en beperkingen (vaccinatiebewijzen, pcr-tests etc.). U hoeft niet enthousiast te reageren, als mensen aankondigen op vakantie te gaan. Dan zegt u effen: ‘Nou, leuk voor je, hoor’ en u verandert van onderwerp. Als ze foto’s uit verre landen sturen hoeft u al helemaal niet te reageren.

Als uw kinderen de mogelijkheid hebben voor bijbaantjes (in de supermarkt, oppaswerk, horeca, iets anders) moeten ze dat vooral doen. Er is geen regel dat tieners geen bijbaantjes mogen doen, behalve natuurlijk als de winkels en de horeca gesloten zijn, maar die gaan op zeker moment wel weer open. Komende zomer zal er ook vast wel gelegenheid zijn om een 18de verjaardag op gepaste wijze te vieren. Kortom, leef uw eigen leven met inachtneming van de voorschriften en adviezen omdat u die belangrijk vindt, en laat andere mensen hun eigen gang gaan, zolang zij u tenminste niet rechtstreeks te na komen.

Artikelen in Corona, Reizen.

Gelabeld met .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Stella schrijft

    Waar ik me ook over verbaas, is dat AH in lockdown-tijd goedkope vakanties aanbiedt.
    Vraag me nu ook af, waarom er zo’n ophef gemaakt werd van de koning die toch even met zijn gezin op vakantie naar Griekenland ging. Dat was niet een druk bezocht vakantieoord en het was in eigen vakantiewoning.
    Zodra de regels iets versoepeld werden, werd er meer dan de hele hand genomen en liep alles vol met veel geschreeuw, geknuffel, gedans, etc., alsof er geen besmettingsgevaar meer was. Ja, óók meervoudig gevaccineerden en geboosterden zijn blijvend een besmettingshaard.

  2. Marrie schrijft

    Wij zijn momenteel in Portugal om daar twee maanden te overwinteren. We zijn volledig gevaccineerd en hebben onze contacten vanaf 10 dagen voor de reis tot nul beperkt omdat we ook nog een negatieve test nodig hadden. Iedereen in het vliegtuig voldeed aan deze voorwaarden. Het werd grondig gecontroleerd, ook nog bij aankomt in Faro. Hier aangekomen leven we op dezelfde manier als thuis met inachtneming van alle coronaregels en die zijn hier strenger dan in Nederland. Volgens mij doen wij geen mens kwaad als we op deze manier de mist en regen en kou ontvluchten.

  3. PeterJKH schrijft

    Overperfectionisme en anderen de maat nemen is nooit OK. Zoals Beatrijs al zei: die anderen hebben geen enkele regel overtreden. U koos ervoor de regels in de meest strikte vorm te handhaven, en dat is prima, maar het moet geen fanatisme worden. Misgun anderen niet wat u uzelf ontzegt. Wens hen gewoon een fijne vakantie, praat even over hun vakantiebelevenissen als ze weer terug zijn, net zoals u dat vroeger ook deed, en ga door met het leven. En dat leven is te kort om je te ergeren aan mensen die op zich niets misdoen.

  4. Truusje schrijft

    Mijn antwoord is steevast dat ikzelf niet reis, niet naar feestjes ga, niet ga shoppen in winkelcentra, de horeca niet bezoek, kortom geboost of niet (dat wordt altijd als argument aangedragen), ik me aan de adviezen houd. Als deze hint met voorhamer niet aankomt is het misschien tijd om elkaar (een tijdje) los te laten.

  5. Marco schrijft

    Het gaat in de eerste zinnen al fout bij deze mevrouw. Ze geeft aan dat zij zich ‘netjes’ aan de regels houdt en niet naar het buitenland is geweest. Zij maakt geen verschil tussen juridisch afdwingbare regels en adviezen, die men kan opvolgen of -zonder enig gevolg- kan negeren. Helemaal verwijten doe ik haar dat niet want de overheidscommunicatie en de berichtgeving in de media maakte dit verschil ook niet altijd even goed. Als jurist vind ik dit verschil echter essentieel.
    Zelf heb ik in de Coronatijd nog volop gereisd, dat was volstrekt legaal en veel minder moeilijk of lastig dan men het deed voorkomen. Ik snap dat meningen kan hebben over het al dan niet opvolgen van adviezen. Men moet zich dan wel bedenken dat de Nederlandse burger wordt overspoeld met goed bedoelde overheidsadviezen, van wat je moet eten en drinken, van wat het beste is op het oog op het milieu, hoe ik mij sociaal zou moeten gedragen, wat seksueel wenselijk gedrag is tot aan hoe vaak ik mijn vaatdoek zou moeten vervangen. Ik kan mij niet voorstellen hoe je leven eruit zou zijn als je op de hoogte zou moeten zijn van alle overheidsadviezen, laat staan dat je ze ook nog eens moet opvolgen!

    De mevrouw in kwestie lijdt aan een bekend eeuwenoud fenomeen: de idee dat het opvolgen van een advies of een rituele handeling alleen zin heeft als iedereen mee doet. Een hedendaagse variant op ‘de regendans werkt alleen als de hele stam meedanst’, gemengd met een vleugje ‘als ik een masochist ben moet iedereen dat zijn’.
    Mijn advies is overheidsadviezen op te volgen als men daar zelf nut in ziet en anderen hierin hun eigen keuze te gunnen.

  6. Stella schrijft

    @Marco: misschien is ze van vandaag de dag, want dat is wat De Jonge aan een stuk door stond te verkondigen als een ware volksmenner.
    Het is niet altijd duidelijk of het een verplichting of een advies is. Zoals advies 4 gasten en dan wordt er aangevallen op 6 gasten,.dus met handhaving of zo. Dat feestje van prinses Amalia was met 16 gasten wel méér dan 4 gasten, maar in een parkachtige achtertuin. Er werd niet massaal gehost & geschreewd.

  7. Truusje schrijft

    Marco, het gaat wel om een uiterst besmettelijk virus (of is dat een fabeltje..) Ikzelf vond het lang geleden al onbegrijpelijk als hevig snotterende en hoestende mensen toch op het werk verschenen en bleven rondzoenen. Twee dagen later lag dan een hele afdeling plat. Daar kon je natuurlijk op wachten.

  8. paulien roerdink schrijft

    Wat raar dat dit als egoïsme wordt gezien? Mensen houden zich toch gewoon aan de regels sinds wanneer mag je niet meer je eigen ruimte nemen om van het leven te genieten? Ook opmerkingen over vaccinaties vind ik vreemd. Tegenwoordig lijkt het maar normaal dat er te pas en te onpas wordt gevraagd of gemeld wie er wel of niet is gevaccineerd. Een hele vreemde gewaarwording! Dit is prive.



Sommige HTML is toegestaan