Spring naar inhoud


Bevriend blijven met twee exen

Beste Beatrijs,

Anderhalf jaar geleden zijn mijn man en ik gescheiden. Het was een moeilijke periode, maar uiteindelijk hebben we goede afspraken gemaakt en is alles prima geregeld voor de kinderen. Eén probleem blijft over: onze gezamenlijke vriendschappen. Ex was tijdens de relatie altijd heel negatief over bepaalde vrienden en na de breuk was hij er niet weg te slaan. Hij zegt: ‘Zolang ze mij uitnodigen ga ik er gewoon heen.’ Mijn vrienden weten dat ik hem liever niet zie, maar ze willen daar geen rekening mee houden, omdat ze vinden dat we al lang genoeg uit elkaar zijn. Zij weten niets van de akelige dingen die er zijn gebeurd, omdat zij er destijds buiten wilden blijven. Maar ik vind het heel pijnlijk om voortdurend mijn ex bij hen tegen te komen. Wat kan ik doen?

Strikt neutrale vrienden

Beste Strikt neutrale vrienden,

Scheidingen zijn nooit uitsluitend een zaak van het stel zelf. Families sluiten de gelederen en nemen afstand van de ex. Vrienden tonen zich loyaal met de een of met de ander. Een gescheiden stel tegelijk verwelkomen in de binnenste cirkel is even onmogelijk als een sneeuwbal intact houden in het hellevuur. Daar is zoveel kool- en geitgedoe voor nodig dat er geen lol meer aan is. Enige intimiteit komt er dan ook niet meer aan te pas. Uw vriendschap met deze vrienden ging al ter ziele, toen zij niets wilden horen over uw echtscheidingsperikelen destijds. Hun zogenaamde neutraliteit was een verkapte keus voor uw ex. Ze zijn niet geneigd om hun contacten met uw ex te dimmen, omdat ze beste maatjes met hem zijn tegenwoordig. Ze willen u opvoeden door u te verplichten gezellig met hem om te gaan, terwijl u daar geen behoefte aan hebt. Door geen boodschap te hebben aan uw gevoelens laten uw vrienden zien dat ze uw ex belangrijker vinden dan u. Aan zulke vrienden hebt u niks. Schrijf hen af en zoek andere mensen door wie u zich wel gehoord voelt.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Lilith schrijft

    100% mee eens. Ikzelf had voor mijn relatiebreuk (ongeveer) 45 mensen waarmee ik omging, waarvan de meesten via Facebook contact met me hielden. En we nodigden elkaar op feestjes en uitjes uit.
    Een uur nadat het uitging (hoewel een Facebook-vriendschap geen indicatie van echte vriendschap is, vond ik het toch een goed voorbeeld) had ik nog 8 vrienden over. En ook dat getal bleef zakken.
    Ik had toen (nog) geen idee wat er over me gezegd en verteld was, maar ik merkte in de overgebleven vriendschappen dat ik (door de ex, in een massa-facebook-bericht) in een heel slecht daglicht was gezet.
    Het is nu twee jaar later en ik heb zelf weer een hoop goede contacten (en algemene contacten) gevonden. Gesprekken met oude vrienden lopen meestal mis, omdat ze toch gaan vissen (‘is het waar, dat je ooit boos werd omdat je ex..?’ ‘Heb je echt eens tegen hem gezegd dat hij…?’) dus ik besteed verder geen aandacht meer aan de mensen die dat ook niet aan mij doen.Sommige HTML is toegestaan