Spring naar inhoud


Onaangename zus

Beste Beatrijs,

Ik zit in mijn maag met mijn zus (61, twee jaar ouder dan ik). Zij is een verschrikkelijke egocentrische vrouw, totaal ongevoelig voor andermans pijn. Ze heeft de gewoonte om mij te kleineren. Ze haalt vaak dingen uit het verleden naar boven, fouten van mij, en zegt dan dat zij niet begrijpt dat ik zo stom kon zijn en dat ze dat zelf nooit zo had aangepakt. Telkens kom ik na een afspraak met haar boos en verdrietig thuis. Ik zou haar ook een paar waarheden kunnen voorhouden uit haar verleden en haar zo met gelijke munt terugbetalen, maar dat durf ik niet. Wat moet ik hiermee aan? Hoe kan ik iets tegen haar zeggen zonder dat ons contact helemaal wordt verpest?

Vernederd door zus

Beste Vernederd door zus,

Een patroon dat over een heel leven is opgebouwd valt lastig te doorbreken, maar misschien helpt het ietsje om alerter te reageren. Laat vanaf nu geen enkele kleinerende uitspraak van uw zus meer passeren, maar dien haar van repliek. Niet door terug te slaan of op uw beurt haar te kwetsen, maar door even een schijnwerper op haar woorden te zetten. U deelt haar mee dat ze in overtreding is. Stel uw zus zegt iets naars, bijvoorbeeld ‘Honderd euro voor die schoenen? Ik heb ze voor vijftig euro daar en daar gezien. Wat ben je toch een oen!’ U zegt: ‘Ik vind het vervelend als je me dom noemt. Kun je stoppen met me naar beneden duwen?’
Vijf minuten later deelt uw zus weer een kat uit. U antwoordt: ‘Je maakt me kribbig en chagrijnig op die manier. Kun je daarmee ophouden, want ik vind het niet leuk om door jou als onbenul te worden weggezet.’ Zodra uw zus over het verleden begint, zegt u: ‘Hou op! Ik heb geen zin om over vroeger te praten. Laten we het ergens anders over hebben.’ Enzovoort. Elke keer meteen pats erbovenop en lik op stuk. Wie weet dringt het tot uw zus door dat ze niet zo lekker bezig is en dat ze zich moet inhouden. Als ze toch doorgaat met onaangenaam zijn, maakt u een eind aan het gesprek en u gaat naar huis of iets anders doen.

Artikelen in Broers en zussen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan