Spring naar inhoud


Telefonades in de tuin

Beste Beatrijs,

Wij, een echtpaar van 60, wonen al dertig jaar in een heel rustig buurtje in een dorp. Sinds een paar maanden (net na de lockdown) hebben we nieuwe buren, een leuk, jong stel van nog geen dertig. Door corona nog geen kennismakingsbezoek gehad, wel een paar korte gesprekjes over de heg en afgesproken om koffie te drinken, als het weer kan. Het zijn erg aardige mensen, maar wat ons dwarszit is dat de buurvrouw een groot deel van de dag telefoongesprekken voert met klanten of cliënten. Zij loopt met haar telefoon op handsfree haar tuin op en neer. Dit ergert ons, omdat wij in onze tuin precies kunnen volgen wat zij zegt. Ons ervoor afsluiten lukt niet. We denken dat ze niet beseft hoe storend dit gebel is. Het staat ons tegen is om dat nu al, vóór de kennismaking, ter sprake te brengen. We willen niet de ouwe zeurpieten uithangen die even de buren tot de orde roepen. Wat is een goede aanpak?

Bellen in de tuin

Beste Bellen in de tuin,

Organiseer zo snel mogelijk een ontmoeting. U hebt gelijk dat kennismaken met de buren prioriteit heeft boven een kritiekpunt ter tafel brengen. Tegelijk heeft uw probleem urgentie. Bekijk de weersverwachting voor de volgende dagen en als er mooi zomerweer aankomt, kunt u een afspraak maken met de buren voor koffie (of thee of een borrel) bij u in de tuin. In de tuin kan men prima bij elkaar op bezoek komen zonder besmettingsgevaar.

Tijdens dit gesprek, waar beleefdheden en achtergrondinformatie uitgewisseld zullen worden, komt ongetwijfeld ook het werk van de buurvrouw ter sprake. Zij zal vertellen waar ze zich mee bezighoudt en dat is het moment om te zeggen dat u haar telefonades in de tuin woordelijk kunt volgen en dat u zich daar niet voor kunt afsluiten. Zeg ook dat u zich bezorgd maakt over de privacy van haar klanten (cliënten?) die hiermee in het geding is en suggereer haar dat ze die gesprekken beter binnen kan voeren. Na een gezellig burengesprek over koetjes en kalfjes en wederzijdse welwillendheid zal de buurvrouw vast haar telefoongedrag aanpassen.

Artikelen in Bellen, Buren, Corona.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Henna schrijft

  Bekende materie: ik heb een buurvrouw die soms op zeer luide toon in een Oost-Europese taal gesprekken voert op het balkon. Dan ga ik staan en maan haar zachter te praten.
  Dat doet ze dan, maar de volg. keer is het weer raak. Nu hebben wij veel tijd in het contact geïnvesteerd, kopjes koffie en af en toe een beetje hulp, dus we zijn goede buren onderling.
  Later leg ik haar uit, dat ze een prima stem heeft om vis te verkopen op de markt, maar dat het niet past om zó hard te praten. Vanwege het goede contact komt er geen kink in de kabel en begrijpt zij het ook. Vooral de overlast als wij van de zon genieten samen met een mooi boek buiten. Ik breng de kwestie als een gedragsprobleem, niet haar persoon.

 2. Hanneke schrijft

  Nou hier op het balkon zelfde liedje.
  Ze doet haar zonnescherm helemaal naar beneden en gaat dan telefoneren.
  Denkt dat niemand iets hoort ofzo.
  Maar het resoneert heel erg .
  In het Pools dat wel .
  Als ik laat merken dat ik er ook ben, wordt het soms minder

  Het is verschrikkelijk onbeschoft
  Heb er ook al eens wat van gezegd..Sommige HTML is toegestaan