Spring naar inhoud


Mobieltjes in de tuin

Beste Beatrijs,

Vanochtend werd ik op mijn 06 gebeld, terwijl ik buiten in mijn tuin zat. Op een gegeven moment riep mijn buurvrouw over de schutting: ‘Moet dat nou, dat bellen in de tuin?’ Ik was ietwat overrompeld door deze vraag, ook omdat ik midden in een gesprek zat. Ik vroeg haar wat het probleem precies was en zij zei dat het normaal gesproken stil is en ze nu naar mijn gebabbel moet luisteren. ‘Wat als iedereen in de tuin gaat bellen?’ Ik ben me ervan bewust dat een tuin het midden houdt tussen privé en publiek en ik probeer daar ook rekening mee te houden, maar ik vraag me toch af of haar verzoek om niet te bellen redelijk is. Ik was niet hard aan het praten, maar voerde gewoon een rustig gesprek. Is haar irritatie terecht of zou het kunnen dat het toestaan van irritatie bij jezelf leidt tot nog veel meer irritatie? Een mens mag in zijn eigen tuin praten met een ander mens. Waarom dan niet bellen?

Mobiel bellen in de tuin

Beste Mobiel bellen in de tuin,

U hebt zeker gelijk dat veel mensen snel aangebrand zijn en maar al te happig om ergernis bij zichzelf toe te laten. Veel zogenaamd irritant gedrag van anderen is niet de moeite waard om je over op te winden. Of mobiel bellen in de tuin ook zo’n niemendalletje is, betwijfel ik. Meeluisteren met andermans telefoongesprek vinden de meeste mensen vervelend. Of dit nu in een huiskamer, op een bankje in het park of in het openbaar vervoer plaatsvindt. Vergelijk een telefoongesprek met een gewoon gesprek tussen twee mensen. Als je zelf in de tuin zit en in de tuin ernaast zit de buurvrouw met een vriendin, dan moet je heel goed opletten, wil je het gesprek precies kunnen volgen. Het is vrij makkelijk om het gekabbel van de stemmen niet tot je door te laten dringen en rustig zelf de krant te lezen. Zit de buurvrouw daarentegen te bellen, dan spreekt ze onbewust en automatisch harder. Haar stem doorklieft staccato de stilte: ‘tsjak, tsjak, tsjakkerdesjak’. Voor een kort, zakelijk telefoontje is dat niet erg. Maar als het een persoonlijk gesprek is over persoonlijke wedervaardigheden, dan kan ik me voorstellen dat een onvrijwillig meeluisteraar in de tuin ernaast daar behoorlijk genoeg van krijgt. Voor de gewone achtergrondruis van gesprekken tussen fysiek aanwezige personen, pianospel of een niet al te hard spelende radio kan een mens zich afsluiten, maar met een mobiele beller die er eens lekker voor gaat zitten lukt dat niet.

Daarom geef ik u ter overweging om de mobiele telefoon toch zo min mogelijk in de tuin te gebruiken. Een tuin is geen stiltecoupé en als de hele buurt in zijn tuin zit te barbecuen of te borrelen, dan kan uw mobieltje er ook nog wel bij. Maar toch. Onderschat niet het geluidsniveau van mobiel gebabbel in een verder stil tuincomplex. En wilt u zélf eigenlijk wel dat de buurvrouw alles wat u zegt kan verstaan?

Artikelen in Communicatie, Telefoon.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Kitty schrijft

  Ik telefoneer zeer geregeld in de tuin (vaste, draadloze telefoon). Een tuin is het verlengde van het huis en natuurlijk moet je dat niet op luide toon doen, maar helemaal niemand die mij dat gaat verbieden.

  Overigens slaat het ook nergens op: ik hoor geregeld een – nota bene – overbuurvrouw (dus niet vlak naast mij) telefoneren, binnenshuis, wanneer haar deur c.q. raam openstaat. Blijkbaar is het volume van haar stem duidelijk genoeg om het te kunnen horen.

  Moet ik dan maar gaan aanbellen om te vragen of het zachter kan? Ik heb er geen last van.

  Vermoedelijk dat de genoemde buurvrouw uit het ingezonden stukje er vreselijk van baalt dat ze het gesprek niet kan volgen, omdat ze slechts één partij kan horen.

 2. Chantal schrijft

  Hallo,

  ik heb zelf ook last van telefoongesprekken in de tuin en van de radio van de buurman die hij regelmatig aanzet om naaar sport te luisteren als hij aan het tuinieren is. Ik vind een tuin is een manier om te ontspannen voor iedereen en daar horen de wat uitgebreidere mobiele telefooongesprekken en sport op de radio niet bij voor mij. ChantalSommige HTML is toegestaan