Spring naar inhoud


Bloot in de tuin

Beste Beatrijs,

Een deel van de Nederlandse bevolking, waaronder ikzelf, geniet van de zomer zonder textiel op het naaktstrand of een terrein van een naturistenvereniging. Dat gevoel van plezier en bevrijding is soms moeilijk aan mensen uit te leggen.

In je zwembroek in je eigen tuin mag. Mijn vraag is: kan bloot ook? In Nederland is bloot toegestaan op daartoe geëigende plaatsen. Simpel gezegd: niet op straat of in de voortuin, wel in de besloten achtertuin. In die besloten achtertuin is het niettemin mogelijk dat buren wel eens ‘iets’ zien. En ik kan me voorstellen dat niet iedereen van bloot gecharmeerd is. Is dit een voorbeeld van vrijheid die de vrijheid van mijn buren beperkt? Of is er sprake van overdreven preutsheid als buren bezwaren hebben tegen bloot zonnen in je eigen (besloten) achtertuin?

Zonaanbidder

Beste Zonaanbidder,

Bloot zonnen in een stadstuin die omgeven is door woonblokken van waaruit tientallen mensen naar beneden kijken is geen goed idee. Zo’n soort achtertuin onderscheidt zich niet genoeg van een plantsoentje. De conventie luidt dat mensen niet onverhoeds met andermans naaktheid geconfronteerd willen worden. Als u vanuit uw zonneplekje ramen of balkons kunt waarnemen die rechtstreeks uitzicht bieden op uw tuin, kunt u de zwembroek beter aanhouden. Als deze punten van uitzicht echter zo ver weg of verscholen liggen, dat buren verrekijkers nodig hebben, of zich in bochten moeten wringen om een glimp op te vangen, trek dan gerust de kleren uit. De naaktrecreant mag zich niet als exhibitionist gedragen, maar hoeft geen rekening te houden met naar ergernis strevende voyeurs.

Artikelen in Buren, Het publieke domein.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan