Spring naar inhoud


Bloot en moslims

Beste Beatrijs,

Hoe willen we goede verhoudingen met de moslims opbouwen, als we reclames op stations toestaan met ‘bijna blote’ vrouwen op stranden nota bene in Turkije?

Plaatsvervangend beschaamd

Beste Plaatsvervangend,

De reclame-posters waar u op doelt zijn niet om aan te zien: vier paar blote stringbillen op een rijtje – over grof geschut gesproken. De boodschap van de posters valt niet mis te verstaan: seks. Wie een goedkoop reisje boekt naar deze Turkse stranden ontmoet daar willige meisjes of is er zelf een. Door zo nadrukkelijk vrouwenbillen te presenteren als focus van een verder dertien-uit-een-dozijn-zonvakantie spreekt deze reclamecampagne slechts een dun doelgroepje aan. Kinderen die toch al nooit waardering hebben voor openbaar naakt vinden de poster ‘vies’. Ouderen worden er eerder door afgestoten dan door aangelokt. Gezinnetjes en stelletjes hebben op deze hijgerige locatie ook al niets te zoeken. Blijft over het bevolkingssegment der zogenoemde happy singles, en dan ook nog het vulgaire one-track-mind gedeelte daarvan. Dat is te weinig voor een brede landelijke aanpak via stations- en abriposters. Zo’n campagne hoort thuis in de media van de bewuste doelgroep: glimmende blaadjes met consumptieve zaken erin.

Dit staat los van hoe moslims over een en ander denken. Voor hen gelden geen andere standaarden dan voor de rest van Nederland. Zij vormen niet de reden om deze specifieke commerciële naaktheid af te keuren. Het is zowel patroniserend als kruiperig om moslims bepaalde beelden te willen besparen. Als moslims preuts zijn (lang niet allemaal trouwens), moeten ze zelf maar uitzoeken hoe zich te verstaan met de algemeen vrijere seksuele expressie in Nederland. Die reclameposters zijn verkeerd omdat de publieke ruimte een minimum aan decorum vereist. De meeste mensen (moslim én niet-moslim) willen op straat niet om hun oren worden geslagen met schreeuwerige seks. De publieke ruimte wordt er onherbergzaam van.

Artikelen in Het publieke domein.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan