Spring naar inhoud


Ze willen iets terugdoen

Beste Beatrijs,

Al jaren heb ik (man, vijftiger) goed contact met een gezin dat afkomstig is uit Egypte. Ik ken hen uit de tijd dat ze klant waren bij de lokale voedselbank. Ik heb hen regelmatig geholpen, als ze dreigden te verdwalen in het oerwoud van de Nederlandse bureaucratie. Dat doe ik nog steeds weleens, omdat ambtelijk Nederlands vaak knap lastig is. Een tijdje geleden zijn zij gestart met een eigen restaurant. Ik vind dat heel leuk en moedig. Ik ga wel eens bij hen langs en dan bieden ze me elke keer aan om te gaan zitten en willen ze hele maaltijden voorschotelen. De laatste keer dat ik er was heb ik gezegd dat ik gewoon wilde betalen. Dit werd verontwaardigd van de hand gewezen: ik was bij hen te gast en natuurlijk hoefde ik niet te betalen! Maar het is nog helemaal niet zeker dat ze met winst draaien en die paar euro’s die ze dan verdienen wil ik niet opeten. Wat te doen?

Een gratis maaltijd

Beste Een gratis maaltijd,

Neem het aanbod gracieus aan! U hebt dit gezin jarenlang geholpen met inburgeren, de Nederlandse taal en ambtelijke molens. Daardoor voelen zij zichzelf in de schuld staan bij u. Ze zijn u vanzelfsprekend dankbaar voor uw hulp (ook al vindt u het zelf niets bijzonders) en ze zijn blij dat ze u daarvoor op een concrete manier kunnen bedanken. Nu ze een restaurant zijn begonnen, zijn ze daarvoor in de gelegenheid. Ze willen niet dat u die paar tientjes betaalt voor de maaltijd die ze u serveren. Uw gratis eten zal echt niet het verschil betekenen tussen succes met hun restaurant of faillissement. Dus gun hun het plezier om iets terug te kunnen doen voor u. Het maakt de relatie gelijkwaardiger.

Artikelen in Eten en drinken, Horeca, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. S. Leefers schrijft

  Ik ben het wel eens met Beatrijs en haar redenering, met dien verstande dat ik niet heel vaak zou komen eten, om ook weer niet de indruk te wekken dat U wilt profiteren van het gratis eten. Maar dat lijkt me hier sowieso niet aan de orde.

 2. Stella schrijft

  Wat nu bij veel van de Oekraïnse vluchtelingen opvalt: ze willen anderen niet belasten. Van een paar mensen waarvan ik las dat ze Oekraïners in huis hebben, lees ik dat deze mensen onmiddellijk terug willen helpen en ja, dat gaat vaak ook met eten koken en dat wordt dan héél lekker gevonden. Ga voor tweerichtingsverkeer, erken hun zelfstandig geworden status en hun manier van communiceren.
  Bekijk het van twee kanten. Voor veel culturen is gastvrijheid met veel en/of lekker eten heel belangrijk. Het lijkt me dat in dit geval willen betalen echt wel een belediging is. Het eten kan juist aanleiding zijn voor meer kennis over hun cultuur: wat eten ze hoe, wat bij bijzondere gelegenheden. We hebben deze week zelf een bijzondere gelegenheid met veel eettentjes. Draag bij aan een leuk bezoekje door het voor beide partijen interessant te maken en hun gastvrije bod blij aan te nemen.
  .

 3. PeterJKH schrijft

  Eens met Beatrijs. Verder kun je de gulden middenweg kiezen: ga niet op etenstijd langs, en als ze dan iets aanbieden, kun je zeggen dat je nét hebt geluncht o.i.d. en kun je volstaan met een kopje koffie met een klein voor- of nagerechtje erbij, zodat er geen hele maaltijden hoeven te worden geserveerd.Sommige HTML is toegestaan