Spring naar inhoud


Geen vakantie vanwege regime?

Beste Beatrijs,

Ik ben opgevoed met het idee ‘Iets waar je niet achter staat, moet je niet actief in stand houden’. Dat houdt in dat ik nooit naar bepaalde landen op vakantie zou gaan vanwege hun regime. Bijvoorbeeld niet naar China vanwege de Oeigoeren en het gebrek aan persvrijheid. Op dit moment overweegt mijn vriendin een vakantie met haar beste vriendin naar Israël. Het zit mij behoorlijk dwars hoe Israël met de Palestijnen omgaat en voor mij is dat een reden om nooit mijn vrije tijd daar door te brengen of anderszins hun economie te steunen. Er is bij mijn vriendin niet echt sprake van een specifieke culturele interesse in Israël – elk ander zonnig Mediterraan land volstaat ook. Wat moet ik tegen haar zeggen? Moet ik mijn principes opzij zetten, zodat zij een leuke vakantie kan hebben, of moet ik het voortbestaan van onze relatie hieraan verbinden?

Verkeerde regimes

Beste Verkeerde regimes,

Het gaat niet om een eigen vakantie van u en uw vriendin. In dat geval zou een veto van u op Israël volstaan. Het betreft een vakantieplan van uw vriendin met haar beste vriendin naar Israël. Verdiep u in de achtergrond hiervan. Misschien heeft de beste vriendin daar familie of vrienden wonen? Misschien heeft ze andere belangrijke redenen waarom ze per se naar Israël wil en uw vriendin mee vraagt? Afgezien daarvan hebben culturele en bezoek-boycots het probleem dat het politieke beleid van een bepaald land geen beslissing is van de hele bevolking. Rusland voert een wrede, totaal verwerpelijke oorlog, maar niet alle Russen staan achter Poetin (wat niet betekent dat het een goed idee is om op dit moment in Rusland de toerist uit te hangen). In principe mag uw vriendin haar eigen plan trekken voor individuele vakanties en hoeft ze zich niet te houden aan de voor- en afkeuren van haar vriend. Uw vriendin is een zelfstandig levend mens die haar eigen normen en standaarden erop nahoudt.

Het voortbestaan van uw relatie met haar koppelen aan haar vakantiebestemming lijkt me wel heel erg hard van stapel lopen. Dat zou neerkomen op: ‘Ik maak het uit, als jij het vliegtuig naar Tel Aviv neemt.’ Bespreek het gewoon met uw vriendin. Hoor wat ze te zeggen heeft. Breng uw eigen ideeën naar voren. Laat het een tijdje sudderen en u ziet wel waar het op uitdraait. Zolang u tevreden bent met uw relatie (en uw vriendin ook, niet te vergeten), kunt u die beter niet opgeven over iets wat er goedbeschouwd niets mee te maken heeft.

Artikelen in Liefde en relaties, Reizen.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Bernard schrijft

  Principes gelden altijd alleen voor jezelf, je moet en kunt ze niet aan een ander opleggen. Uit niets blijkt dat briefschrijver een slechte relatie heeft. Terecht constateert Beatrijs dat meneer wel erg hard van stapel loopt. Er is namelijk ook nog een heel ander belangrijk principe: ga goed met je naasten om en de mensen waar je van houdt. Dat persoonlijke contact is belangrijker dan scherpslijperij over geopolitiek en onrecht op wereldschaal. Verschil van mening mag maar probeer niet een ander jouw principes op te leggen. Natuurlijk is een relatie belangrijker dan de vakantiebestemming. Laat meneer een extra donatie doen aan een goed doel in de Gazastrook, dat komt positiever over.

 2. Marie schrijft

  Je kan het ook anders bekijken. Door landen te boycotten waar de regimes slecht zijn, isoleer je ook de lokale bevolking. Hoe meer die in aanraking komt met mensen die veel meer vrijheden hebben, hoe minder makkelijk het is deze mensen te indoctrineren.
  Ik snap het trouwens wel, ik hoef ook niet naar Israël toe.

 3. Lilith schrijft

  Conan ging laatst naar Israel toe, (een komediant) en heeft daar ook over de oorlog en de situatie rondom Palestina gesproken. Hij ging geen enkele confrontatie uit de weg, liet zien hoe het land leefde, sprak de lokale bevolking, enzovoorts.
  Het land en de inwoners denken niet allemaal hetzelfde als de regering. Dat is hier ook zo.Sommige HTML is toegestaan