Spring naar inhoud


We willen een kat

Beste Beatrijs,

Al heel lang zouden wij graag een kat willen. Ons zoontje is dol op katten en mijn vrouw en ik vinden ze ook leuk. Probleem is dat een goede vriendin allergisch is voor katten en heeft aangekondigd dan nooit meer bij ons op bezoek te komen. Jarenlang hebben wij haar belang boven de wens van ons zoontje geplaatst, maar nu is hij op een leeftijd dat wij het belangrijk vinden dat hij zorgzaam leert omgaan met een huisdier. Wij zijn net naar een groter huis verhuisd en een kat zou ons thuisgevoel helemaal compleet maken. We willen de vriendschap met onze vriendin niet op het spel zetten en haar zo veel mogelijk tegemoet komen, maar zij was bij herhaling zo resoluut in haar afwijzing dat we vrezen dat ze het ons kwalijk zal nemen. Hoe kunnen we dit oplossen?

Kattenveto

Beste Kattenveto,

Natuurlijk kunt u een kat nemen, als uw gezin dat graag wil! Daarvoor hoeft u niet eerst toestemming van uw vriendin te vragen of met haar te overleggen. Uw vriendin woont niet bij u in huis, dus uw beslissing over wel of geen kat als huisdier hoeft u niet op haar allergie af te stemmen.  Kattenallergieën kunnen veel of weinig last geven. Mensen zijn allergisch voor een stofje uit de talgklieren in de huid van katten, dit stofje komt op de haren terecht, langharig of kortharig maakt in dat geval niet uit. Verder kun je allergisch zijn voor kattenspeeksel en kattenurine, die hetzelfde stofje bevatten. Er bestaat een langharig kattenras (de Siberische kat) dat veel minder van dit stofje aanmaakt en daardoor vaak wel door allergische mensen verdragen wordt. Als u uw vriendin een plezier wil doen, neemt u een Siberische kat. Als u toch liever een gewone kat wil, moet er een andere oplossing komen.

Sommige mensen kunnen geen huis betreden waar een kat zit, anderen zijn al gebaat als de kat tijdens het bezoek in een andere ruimte of buiten wordt gezet. Misschien valt het mee met uw vriendin. Vaak hebben allergie-lijders ook een middeltje dat ze preventief kunnen gebruiken om een paar uur in een huis-met-kat te kunnen doorbrengen. Als dat allemaal niet lukt en uw vriendin wil niet meer bij u langs komen, moet de vriendschap op een andere manier worden vormgegeven. Dan gaat u bij haar langs in plaats van zij bij u. Of u spreekt buitenshuis af in de horeca of in de natuur. Of u doet andersoortige uitstapjes met haar. Er valt altijd wel een mouw aan te passen.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Loes Storm schrijft

    Beste kattenveto,
    ik heb jarenlang katten gehad en ook enkele vriendinnen die allergisch waren voor katten. Ik ben het helemaal eens met de reactie van Beatrijs. Behalve het tijdelijk plaatsen van de kat buiten of in een andere ruimte in huis, en het slikken van een anti-histamine-pilletje door de vriendin, wil ik nog 1 aanvulling geven. Dat is: wanneer de bewuste vriendin op bezoek komt, stofzuig dan de ruimte waar zij zich zal bevinden van tevoren heel grondig inclusief de zitmeubels. Voor mijn allergische vriendinnen was deze combinatie van maatregelen altijd voldoende en ik hoop voor u ook. Zoniet, de vriendschap buitenshuis voortzetten. Neem natuurlijk wel een kat!

  2. Jelly schrijft

    NEE, niet van tevoren stofzuigen! Dan komen er namelijk heel kleine stofdeeltjes in de lucht en als die ingeademd worden, dan krijgt iemand met een kattenallergie het heel benauwd! Er kan beter nat gedweild/ gewist worden. De meubels kunnen met een vochtig sponsje afgenomen worden. Wat ook belangrijk is: aai je kat niet tijdens het bezoek. Er worden dan heel kleine stofjes de lucht in geveegd, die een allergische reactie kunnen veroorzaken.Sommige HTML is toegestaan