Spring naar inhoud


Wie mag de bruid weggeven?

Beste Beatrijs,

Ik ben onlangs ten huwelijk gevraagd door mijn vriend. Mijn ouders zijn gescheiden maar gaan gelukkig wel fatsoenlijk met elkaar om. Nu ben ik op zoek naar manieren waarop ik ze allebei een belangrijke rol kan geven op de bruiloft. Ik wil ze betrekken bij het weggeven, maar als ik hier de een voor zou kiezen, stoot ik de ander voor het hoofd en andersom. Ik heb overwogen om beide ouders me te laten weggeven, maar ik ben bang dat dat onhandig wordt. Hoe kan ik beiden betrekken in de ceremonie, zodat ze allebei de erkenning krijgen?

Een gelijkwaardige rol

Beste Een gelijkwaardige rol,

U kunt heel dankbaar zijn dat uw ouders redelijk met elkaar omgaan, want daarmee zijn eigenlijk alle problemen die zich bij uw huwelijk zouden kunnen voordoen al de wereld uit. U hoeft zich geen zorgen te maken. Ik raad u aan om het onderdeel ‘weggeven van de bruid’ te schrappen. Dit gebruik stamt uit de tijd dat de vader eigenaar was van zijn dochter tot het moment van haar huwelijk, waarbij hij zijn eigendom overdroeg aan haar verse echtgenoot. Daar is geen sprake meer van. U bent een volwassen, onafhankelijke vrouw die haar eigen beslissingen neemt. Die vermolmde weggeef-traditie slaat nergens meer op, dus u hoeft ook niet te doen alsof. Niemand van de gasten zal het vreemd vinden dat u niet wordt ‘wegegeven’. Als het u te doen is om het protocol in een kerk, waarbij u op orgelklanken door het middenpad naar voren moet schrijden en u wil dat liever niet alleen doen, kunt u prima met uw vader aan de ene en uw moeder aan de andere kant lopen trouwens. Het middenpad zal breed genoeg zijn.

In de ceremonie spelen ouders (of ze nu getrouwd of gescheiden zijn) geen rol van betekenis, dus ik heb ook geen specifiek taakje voor hen paraat. Soms is een ouder (of beiden) getuige, maar meestal vragen mensen daar goede vrienden voor. Vaak houdt de vader van de bruid een speech bij het diner of feest. Ik kan me niet voorstellen dat uw moeder het vervelend vindt als uw vader een speech houdt en zij niet. Afgezien daarvan mag uw moeder altijd ook een toespraak houden, als ze zich daarvoor aanmeldt.

Uw ouders zijn qualitate qua belangrijke gasten op uw huwelijk. Ze zitten dus ook in de buurt van het bruidspaar, als er een diner is. Ze kunnen makkelijk zo geplaatst worden dat ze wel aan dezelfde tafel maar niet pal naast of tegenover elkaar zitten. U hoeft verder geen speciale taak te verzinnen om ze erbij te betrekken, want ze zijn vanzelf al bij u betrokken.

Artikelen in Bruiloft, Ouders en volwassen kinderen.


7 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Henna schrijft

  Hartgrondig eens: dit gebruik stamt nog uit oude tijden, waar de dochter als z.g. bezit overging van vader op echtgenoot. Jaren geleden beloofde een Ned. vriendin nog gehoorzaamheid aan haar Engelse man in de Angelsaksische kerk, ook zo uit de M.E. Met kromme tenen hoorden wij het aan! Vrouwen zijn al een halve eeuw zelfstandige wezens in Nederland!

 2. Marie schrijft

  “Die vermolmde weggeef-traditie slaat nergens meer op”

  Dankjewel Beatrijs, er zijn heel veel stellen die dit wél een leuke traditie vinden en er veel plezier van hebben gehad. Ik ben trots dat mijn vader naast me stond en mijn hand in die van mijn man heeft gelegd, en geen van beiden heeft mij ooit als “eigendom” beschouwd.

  Aan de bruid: vraag de vader om je weg te geven, vraag de moeder om na het ja-woord de trouwringen op het kussentje te brengen. Probleem opgelost.

 3. Barbara Marquart Scholtz schrijft

  Zo las ik dat Meghan Markle zich wil laten weggeven door haar vader. Mijn hemel, die
  vrouw is 36 en al eens getrouwd geweest. Dan krijgt het toch iets belachelijks.

 4. Gerda schrijft

  Zoals Beatrijs al schreef is dit uit een tijd waarin de dochters eigendom van de vader waren onder de Engelse wet , net als het vee ! De bruid weg geven is dus een oude traditie in het VK en ook mee genomen naar de VS . In de rest van Europa tellen de Napoleonse wetten die geen ” weg geven ” kennen .

 5. Floris schrijft

  Ik word zo moe van die idioterie dat de dochter eigendom zou zijn geweest van de vader. Dat is gewoon pertinente onzin.
  De dochter was de financiële verantwoordelijkheid van de vader en tot het moment dat ze de verantwoordelijkheid werd van haar man moest hij voor haar zorgen(ongeacht hoe oud ze was). Daar komt het symbool vandaan dat hij haar weggeeft. Hij draagt/droeg de verantwoordelijkheid over aan de man. Dáárom vroeg je ook toestemming om te mogen trouwen en wilde de vader weten of je ook financieel voor zijn dochter kon zorgen. Best logisch eigenlijk, op die manier bezien.
  Als mensen dát een ouderwetse toestand vinden dan kan ik dat zeker begrijpen maar laten we de discussie wel zuiver voeren.

 6. Anna schrijft

  Ik ben echt nog nooit op een bruiloft geweest waar de bruid werd weggegeven, zo gebruikelijk is dat toch niet in NL? Kun je best overslaan.

 7. Frans schrijft

  Het weggeven heeft ook niet mijn voorkeur. Maar volgens mij is het zeker geen Nederlandse traditie.
  Ik ben heel vroeger misdienaar geweest en wat trouwtjes meegemaakt. Het bruidspaar kwam altijd gezamenlijk de kerk inlopen. De ouders zaten ergens vooraan in de banken. Zelf ben ik zo ook getrouwd in 1981. Ik ben dus bang dat het weggeven weer een Hollywood invloed is (huiver).
  Laatst vroeg een kind na het voltrekken van de ceremonie of de ambtenaar niet vergeten was om te vragen of er iemand geen bezwaar had tegen het huwelijk. Nou lief kind, dat hoort niet bij het voltrekken van het huwelijk volgens Nederlands recht. Ook gebaseerd op films (denk aan four weddings and a funeral).Sommige HTML is toegestaan