Spring naar inhoud


Vervelende betaalverzoeken

Beste Beatrijs,

Het lijkt wel of met de komst van de ‘tikkies’ het tijdperk van de nieuwe krenterigheid is aangebroken. Ik, studente van 19, krijg tegenwoordig na een avondje met mijn vriendengroep (allemaal studenten) steeds vaker een betaalverzoek van de gastheer of -vrouw. Laatst gebeurde dit zelfs toen iemand mij had uitgenodigd voor zijn housewarming. Voor deze avonden wordt ruim alcohol ingekocht en anderen drinken vaak veel meer dan ik, terwijl we daarna allemaal dezelfde tikkie krijgen. Is dit normaal? Als ik er iets van zeg, wordt mij krenterigheid aangewreven, terwijl in mijn ogen juist de gastheer of -vrouw in gebreke blijft. Kan de wal het schip nog keren of moet ik maar betalen?

Te veel tikkies

Beste Te veel tikkies,

Veel studenten hebben een gewoonte van samen eten en de kosten hiervan hoofdelijk om te slaan. Hier is niets mis mee, maar dat is wat anders dan vrienden bij je thuis uit te nodigen voor een speciale gelegenheid en de drankkosten vervolgens op hen af te schuiven. Wie mensen uitnodigt om iets te vieren (een housewarming of een feestje) neemt als gastheer/-vrouw de kosten voor z’n rekening. Tikkies worden wel uitgedeeld voor een avondje drinken in het café of met z’n allen eten in een restaurant. Maar dat zijn afspraken om gezamenlijk iets te doen. Wie voor een huisfeestje wordt uitgenodigd en daarna een rekening krijgt gepresenteerd, mag hier zeker tegen protesteren. Dan zegt u: ‘Ik had graag van tevoren geweten dat de drank hoofdelijk zou worden omgeslagen en trouwens, ik heb nauwelijks iets gedronken, dus ik vind dit niet leuk.’ Blijft u zich hiertegen verzetten, want dit is echt een slechte manier van doen!

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Anna Lines schrijft

    Voor zulk een uitnodiging lijkt het me gepast om een fles wijn en, naar gelang de gelegenheid, hier nog wat versnaperingen aan toe te voegen. Mocht er al meer dan genoeg te eten en te drinken zijn dan kan de gastheer/vrouw deze bijdragen bewaren voor een andere gelegenheid. De gasten met een rekening presenteren getuigt volgens mij niet van goede manieren.Sommige HTML is toegestaan