Spring naar inhoud


Fles omgekeerd terugplaatsen?

Beste Beatrijs,

Mijn vriendin en ik gaan van tijd tot tijd uit eten. Als we bij de maaltijd een fles witte wijn drinken, staat die vaak in een wijnkoeler op tafel. Volgens mij getuigt het van goede manieren om de fles, wanneer die leeg is, ondersteboven terug te plaatsen in de koeler. Op die manier kan de langslopende bediening in één oogopslag zien dat het geen zin meer heeft om te proberen onze glazen bij te vullen. Mijn vriendin vindt deze handelwijze lomp en demonstratief, alsof het hele restaurant moet weten dat we al door een fles heen zijn. Nu slaat de vertwijfeling toe zodra de bodem van de fles in zicht komt. Kunt u ons het juiste pad wijzen?

Fles ondersteboven?

Beste Fles ondersteboven,

Nee, een lege witte-wijn-fles wordt niet ondersteboven in de koeler terug gezet. Je ziet het mensen wel eens doen, ik weet niet waar dat gebruik vandaan komt, maar het maakt inderdaad een lompe indruk en is dus niet correct. Een lege fles wordt gewoon rechtop terug in de koeler gezet of ernaast, als er ruimte op tafel is. Wijn bijschenken door de ober is tegenwoordig geen usance meer, want dan raken mensen de tel kwijt van hun alcoholische consumpties. Mensen bepalen liever hun eigen dranktempo en kunnen de fles moeiteloos zelf ter hand nemen. De ober kan er na het inschenken van het eerste glas beter afblijven.

Artikelen in Horeca.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Stephanie Ierschot schrijft

    Hahahah hoewel ik het er mee eens ben dat een fles niet ondersteboven in een koeler hoeft vind ik het heel raar om te zeggen dat een ober of bediening alleen het eerste glas moet inschenken en dan van de fles moet afblijven. Wijn serveren en bij vullen is onderdeel van de service die zeker in de wat betere restaurants (misschien niet eet café) meer dan normaal is.

  2. christine schrijft

    Stephanie, het is juist dat bijvullen waar veel gasten, ook in de betere restaurants, van af wiillen. Natuurlijk wil het restaurant onder het mom van service veel en graag bijschenken, zodat de fles veel sneller leeg is dan als je ‘m onder eigen beheer houdt en je er tegen je zin nog een moet bestellen. En inderdaad, zoals Beatrijs zegt, je houdt niet meer bij hoe veel je hebt gedronken als de ober halfvolle glazen steeds komt bijvullen.

  3. Jozet schrijft

    Ik ben het heel erg met Christine eens. Dat bijvullen is een sterk verouderde vorm van service. Tegenwoordig wordt dit soort bemoeizorg eerder als vervelend ervaren. Laat bedienend personeel diens tijd gebruiken om rond te kijken. Dat vindt ik een ergernis. Vaak zijn ze zo druk bezig met dit soort bemoeienis dat het moeilijk is om aandacht te krijgen als ik juist wel een extra fles wijn wil.Sommige HTML is toegestaan