Spring naar inhoud


Uitgeleende boeken

Beste Beatrijs,

Enkele jaren geleden heb ik een aantal boeken uitgeleend aan een vriendin. Toen zij plotseling moest verhuizen, kwamen de boeken in een opslag terecht. De vriendschap is intussen redelijk verwaterd en de laatste keer dat ik haar erover aansprak lagen de boeken nog steeds in de opslag. Ze vertelde toen ook dat ze niet wist in welke doos en dat het dus een heel karwei zou worden om de boeken te vinden. Ik zou mijn boeken graag weer terug willen, maar ik vind het vervelend om er steeds naar te blijven vragen. Hoe kan ik ze terugkrijgen zonder een al te zeurderige indruk te maken?

Mijn eigendom terug!

Beste Mijn eigendom terug,

Het is een ervaringsfeit dat geleende boeken vaak vergeten worden, zowel door de lener als door de eigenaar. U zou kunnen overwegen om het maar te laten zitten, omdat het te veel moeite is om ze terug te krijgen, en u voornemen in het vervolg niets meer uit te lenen. Als u vindt dat u op die manier over u heen laat lopen, kunt u een laatste poging ondernemen om ze terug te krijgen. Maakt een lijst van de boeken die u hebt uitgeleend. Zoek op de tweedehands-boekenmarkt op internet de prijs bij elk boek. Overhandig de lijst met de prijzen plus verzendkosten aan uw vriendin en leg haar twee mogelijkheden voor waaruit ze kan kiezen. Ofwel zij betaalt u het totaalbedrag ineens en dan is zij van haar schuld af – u kunt vervolgens met behulp van dit geld de boeken tweedehands bij elkaar sprokkelen via internet. Ofwel zij duikt onmiddellijk in haar opslag en gaat een paar uur dozen openmaken om de geleende exemplaren op te sporen. Mocht zij binnen een door u gestelde redelijke termijn niet over de brug komen met een van beide vormen van schulddelging, dan schrijft u het geleende af, u bekostigt zelf vervangingen en u laat de vriendschap verder verwateren.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. fleur schrijft

    Ik zou het erbij laten zitten en het vervolgens anders aanpakken: geen boeken meer uitlenen, alleen nog géven.
    Zo doe ik het tegenwoordig, want de ervaring leert dat uitgeleende boeken ergens ver weg in een boekenkast belanden en dat je die zelden tot nooit terug ziet.Sommige HTML is toegestaan