Spring naar inhoud


Uitgeleende fiets wordt gestolen

Beste Beatrijs,

Als student in Amsterdam heb ik al jaren twee fietsen. Een extra fiets is handig als je ene fiets bij de fietsenmaker staat. Vorige week leende mijn vriendin, die een lekke band had, mijn reservefiets. Zij gebruikte het goedkope hangslot dat ik ook altijd gebruik. Tot haar schrik werd de fiets gestolen. Hoewel ik haar deze pech niet persoonlijk kwalijk neem, heb ik haar wel gevraagd voor mij een nieuwe tweedehandsfiets te kopen. Ik wil immers graag twee fietsen ter beschikking hebben en mijn fiets is onder haar beheer gestolen. Mijn vriendin is hiertoe echter niet bereid. Zij vindt het flauw van mij, omdat de diefstal niet haar schuld is. In een relatie moet je je niet te materialistisch opstellen en je hebt altijd nog die ene fiets, redeneert zij. Inmiddels is het meningsverschil opgelopen en staat onze relatie van dertien maanden onder druk! Heb ik recht op een nieuwe tweedehands fiets? Of valt spullen uitlenen binnen een relatie onder het eigen risico?

Gedupeerd door vriendin

Beste Gedupeerd,

In principe moet iemand die iets leent het ding in ongeschonden staat teruggeven en als het gestolen is voor een nieuw exemplaar zorgen. Maar dit geval leent zich niet voor strikte toepassing van de regel, omdat bestolene uw eigen vriendin is die zich bovendien niet verwijtbaar heeft gedragen. Hebben we het over schuld of nalatigheid, dan ligt die eerder bij u als eigenaar, omdat er zo’n goedkoop rotslotje om uw fiets zat. In Amsterdam is dat vragen om moeilijkheden: de fiets had net zo goed gestolen kunnen worden, terwijl hij rustig voor uw eigen deur stond. Uw vriendin heeft wel erge pech gehad, bedoel ik. Normaal gesproken wil een mens zijn geliefde niet het vel over de oren halen, dus de situatie vraagt om coulantie uwerzijds. Tenzij uw vriendin zou zwemmen in het geld en u armlastig bent, dan zou het haar morele plicht zijn te betalen. Maar ik ga er maar even van uit dat jullie allebei arm zijn. Dan lijkt het me redelijk dat de schade wordt verdeeld en dat uw vriendin een bijdrage naar eigen inzicht levert aan uw aanschaf van een nieuwe tweedehands fiets. Vraag haar wat ze zelf een redelijke bijdrage vindt en accepteer die zonder morren. Ze zou niet moeten volhouden dat ze totaal vrijuit gaat, want de diefstal heeft tenslotte wel onder haar aansprakelijkheid plaatsgevonden. Laat uw relatie intussen niet bezwijken onder zo’n klein hobbeltje. Daar is de tegenslag van een gestolen fiets niet belangrijk genoeg voor. Investeer vervolgens in een stevig slot.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met , , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marianne B schrijft

    Jeetje! Ik zou hier als vriendin (in een relatie met hem) zo van afknappen. Vooral ook omdat er al een fiets extra is en het slot door de man ook gebruikt werd. Dat wordt nog wat in de toekomst ben ik bang.Sommige HTML is toegestaan