Spring naar inhoud


Zeuren over uitgeleende spullen

Beste Beatrijs,

Het overkomt me nogal eens dat ik een uitgeleend boek of dvd niet spontaan binnen een redelijke termijn terug krijg. Het is al heel vervelend om na geruime tijd een verzoek tot teruggave te moeten doen, maar er ontstaat nog meer frustratie wanneer de persoon in kwestie het object niet meer kan vinden, of beweert het al lang te hebben teruggegeven, of zelfs beweert het nooit geleend te hebben. Hoe kan ik zoiets aanpakken?

Mijn spullen terug!

Beste Mijn spullen terug,

Het is inderdaad heel vervelend om ergens over te moeten zeuren, maar als u iets graag terug wil hebben, zult u wel moeten. Wacht hier niet te lang mee. Als het boek of de dvd niet uit zichzelf binnen drie weken terugkomt, begin dan uw zeuroffensief. Wacht niet tot u de persoon toevallig tegenkomt, maar bel op of stuur een mailtje met het verzoek om het geleende terug te krijgen.

Als u langer dan drie weken wacht, stijgt de kans dat lener ofwel het object is kwijt geraakt, ofwel zegt dat hij het al teruggegeven heeft, ofwel beweert dat hij het nooit geleend heeft. Vraag het dus terug na drie weken. Wanneer lener niet over de brug komt, stuurt u een week later een aanmaning. Mocht u het nog op kunnen brengen, eventueel een derde verzoek tot restitutie. Krijgt u dan nog steeds nul op het rekest, moet u uw verlies nemen en ophouden met zeuren. Dit soort problemen kan worden voorkomen door nooit aan wie dan ook iets waar u aan gehecht bent uit te lenen, behalve aan iemand die u compleet vertrouwt, maar zelfs dan blijft u een risico lopen. Een andere mogelijkheid is om met uzelf af te spreken dat iets uitlenen hetzelfde is als iets cadeau geven. U leent iets uit en u neemt er tegelijkertijd afscheid van. Het voordeel van op die manier ertegenaan kijken is dat u nooit meer hoeft te zeuren.

Artikelen in Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marie schrijft

    Een tip als u spullen uitleent: schrijf op wanneer u wat aan wie uitleent, en doe ook een briefje in het betreffende boek/dvd-hoesje met daarop uw eigen naam en datum van uitlenen. Beter nog is een sticker met uw eigen naam in een boek of een hoesje plakken, maar dat vind u wellicht zonde.

    Tegen de lenende persoon zegt u “oh, ik leen zo vaak spullen uit dat ik het echt moet bijhouden, anders weet ik straks niet meer dat ik iets heb uitgeleend als ik er naar zoek”. Streep het uitgeleende item ook meteen door waar de lener bij is bij teruggave. Op die manier is het voor iedereen heel duidelijk dat u precies weet waar uw spullen zijn, en kan er niet meer worden geveinsd dat zij niks hebben geleend.

    De beste oplossing is nog simpeler: leen niks meer uit. Zeg er ook gewoon bij dat u dat niet meer doet omdat u teveel spullen bent kwijtgeraakt op die manier, en nee, u leent het ook niet aan de persoon voor u want u wilt geen onderscheid maken tussen vrienden. U bent gewoon gestopt met uitlenen. Houd er alleen wel rekening mee dat anderen u ook niks meer zullen lenen. Maar is dat heel erg? Voor boeken en dvd’s bestaan er gelukkig nog bibliotheken.

  2. Heni schrijft

    Omdat ik regelmatig een boek niet terugkreeg, en een keer zelfs meemaakte dat een van mij geleend boek zeer ruw werd behandeld, heb ik geen boeken meer uitgeleend en dit inderdaad ook met de reden waarom gezegd tegen degenen die iets wilden lenen.
    Ook geen uitzondering(en) gemaakt.
    Ik geef wel veel boeken weg, maar de exemplaren die ik wil houden blijven in m’n boekenkast staan! niet meer uitlenen bespaart me een hoop irritatie.



Sommige HTML is toegestaan