Spring naar inhoud


Rondsnuffelen in boekenkast?

Beste Beatrijs,

Is het onbeleefd om, als je bij een kennis of vriend in de woon- of studeerkamer bent, de inhoud van de boekenkast te bestuderen? Ikzelf houd erg van boeken en kan me verlustigen aan een goedgevulde boekenkast met boeken die ik zelf ook wel zou willen lezen, zonder dat ik nou meteen aan het bladeren sla, boeken te leen vraag, of het gesprek helemaal laat doodvallen. Iemands boekenkast geeft toch een beeld van het geestesleven en de interesses van de eigenaar, en biedt aanknopingspunten voor gesprekken.

Je kunt het dus als persoonlijke interesse opvatten, en zelf heb ik er geen enkel bezwaar tegen als mensen het bij mij thuis doen. Ik praat graag over de boeken die ik in de kast heb staan. Maar als je oog dan valt op titels als ‘Zonder moeite 20 kilo vet kwijt’, ‘Stoppen met gokken’ of ‘Het eindeloze orgasme’, krijgt het opeens iets te nieuwsgierigs. Mag het nou wel of niet?

Liefhebber van boekenruggen

Beste Liefhebber van,

De inhoud van boekenkasten bestuderen mag zeker bij mensen met wie u een ongedwongen vriendschap onderhoudt. U moet het niet doen als u op bezoek bent voor een kennismakingsgesprek bij toekomstige schoonouders of nieuwe buren. En ook niet als u bent uitgenodigd voor een etentje bij hogergeplaatsten, zoals uw baas of de koningin. Maar als u bij iemand over de vloer bent bij wie u zich thuisvoelt, is er geen enkel bezwaar om een blik op de inhoud van de boekenkast te werpen. Titels met een al te intieme lading zult u niet snel tegenkomen, want die zetten mensen, net als hun verzameling SM-speelgoed, doorgaans niet in het zicht. En als u wel titels tegenkomt die uw wenkbrauwen doen fronsen, dan negeert u ze.

Artikelen in Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan