Spring naar inhoud


Afgewezen voor leesclub

Beste Beatrijs,

Wij, acht dames van om en nabij de 60, hebben een vriendinnenclub. We ondernemen allerlei activiteiten, zoals theater- en museumbezoek, samen eten, per trein een stad bezoeken, enzovoort. Sinds ik niet meer werk – tot voor kort was ik lerares -, heb ik tijd om te lezen en ik zou graag lid worden van een leesclub. Een dame van onze club zit in zo’n leesclubje en ik vroeg haar of ik daar ook bij kon. Haar antwoord was : ‘Nee, want deze leesclub is alleen toegankelijk voor academici.’ Zo, daar kon ik het mee doen. Een andere vriendin hielp me nog door erop te wijzen dat ik anders wel een HBO-opleiding had. Maar dat mocht niet baten. Einde discussie. Binnenkort geef ik een verjaardagsfeestje, waarvoor ik dit groepje ook had uitgenodigd. Deze vriendin had al eerder afgezegd, omdat ze dat weekend de stad uit was. Kan ik haar bij onze volgende ontmoeting met gelijke munt terugbetalen en zeggen: ‘Je zou je toch niet op je gemak gevoeld hebben op een feestje van een niet-academicus!’?

Te weinig niveau

Beste Te weinig,

U bent op een tamelijk botte manier afgewezen, en dat is natuurlijk zuur voor u. Er valt over te twisten of het criterium van een academische opleiding zinnig of onzinnig is. Los daarvan: een boekenclub kan zoiets beslissen. Daar kan uw vriendin ook niet veel aan doen. Of had u gewild dat zij ‘Ja, leuk!’ had gezegd tegen u, en vervolgens uw toetreding had moeten bepleiten bij de rest? Die anderen zeggen dan: ‘Hallo, dat is tegen de opzet, waarom gaan we een uitzondering maken?’ Misschien voorzag uw vriendin gedoe en had ze daar bij voorbaat al geen zin in.

U had het ongetwijfeld minder erg gevonden, als zij zich wat meer in uw gevoelens had verplaatst door bijvoorbeeld te zeggen: ‘Sorry, ik hecht zelf niet aan die regel, maar ik kan de opzet niet op eigen houtje veranderen.’ Uit de manier waarop u het incident beschrijft, krijg ik de indruk dat zij u met een beetje leedvermaak op uw nummer zette. Alsof haar onuitgesproken boodschap luidde: verbeeld je maar niet dat je tot mijn exclusieve clubje kan toetreden! Wás ze inderdaad zo onaardig of verwees ze alleen feitelijk naar de regels? Uw gepikeerdheid kan maken dat haar intenties kwaadaardiger lijken dan ze in werkelijkheid waren. Hoe dan ook, er valt niets aan te doen. U moet een andere leesclub zoeken, die er minder strenge ingangseisen op nahoudt.

Ik raad u af om gevolg te geven aan uw behoefte om uw vriendin haar gebrek aan empathie betaald te zetten. In de eerste plaats slaat uw voorgenomen opmerking nergens op (als uw vriendin zich alleen maar met academici wilde onderhouden, zou ze ook geen deel uitmaken van uw vriendinnenclub) en verder demonstreert u te duidelijk hoe gewond u bent door haar afwijzing. Als u zich zo laat kennen, bevestigt u haar alleen maar in haar vermeende superioriteit. Slikken en het hoofd recht houden is een betere houding. En zoek een andere boekenclub. Komt u ook weer eens wat andere mensen tegen. Gegeven deze weinig hartelijke vriendin is dat misschien wel zo verfrissend.

Artikelen in Scholen en verenigingen.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan