Spring naar inhoud


Onenigheid over de regels

Beste Beatrijs,

Ik merk steeds vaker dat mijn vrienden het niet zo nauw nemen met de coronamaatregelen. Ik wijs ze regelmatig op het feit dat we alleen met elkaar deze crisis de kop kunnen indrukken, maar dat maakt weinig indruk. Kost deze houding me mijn vriendschappen? Of moet ik het door de vingers zien? Het gaat bijvoorbeeld om kinderfeestjes: toch zes personen die komen in plaats van twee op een dag.

Strikt en losjes

Beste Strikt en losjes,

Het is lastig manoeuvreren als mensen er verschillende coronanormen op nahouden. Het enige wat u kunt doen is zelf afstand houden/ nemen, als mensen te dichtbij komen of de regels anderszins overtreden. Wanneer u op afspraken komt waar meer mensen aanwezig zijn dan officieel is toegestaan, zit er niets anders op dan maar weer te vertrekken, bijvoorbeeld op zo’n kinderfeestje. Ik raad u af om in discussie te gaan met uw vrienden over wat wel en wat niet op zo’n moment aanvaardbaar is. Het is heel vervelend om als politieagent en spelbreker te moeten optreden in andermans huis. Tegelijk hoeft u zelf natuurlijk geen regels te overtreden.

Ik denk overigens niet dat deze houding u vriendschappen hoeft te kosten. Er zijn nu eenmaal altijd mensen die heel precies zijn met regels, en anderen die het allemaal wat ruimer opvatten. Elkaar kapittelen en op de nek zitten maakt het alleen nog maar erger. Het is beter als mensen elkaar een beetje met rust laten. De huidige toestand kan kort duren – waarschijnlijk zal het lang duren – maar zoals aan alle pandemieën in de wereldgeschiedenis een eind is gekomen, is op een gegeven moment ook deze voorbij. Dan kunnen mensen het gewone leven weer opvatten en zullen oude vriendschappen ook weer herleven.

Artikelen in Corona, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Jolanda Schripsema schrijft

  Ik heb deze discussies ook met familie..vrienden en kennissen , ik geef alleen een elleboog , geen hand , geen knuffel en ik blijf op afstand. Dit wordt door iedereen geaccepteerd , ze weten dat ik mij aan alle Corona maatregelen hou en dat respecteren ze. Discussies daar doe ik niet aan mee en ook dat wordt geaccepteerd gelukkig.

 2. Wil schrijft

  Helaas merken wij in deze tijd dat mensen blijkbaar heel veel moeite hebben met het opvolgen van regels, aanwijzingen en ge- en verboden. Het siert “Strikt en losjes” dat zij zich daar oprecht zorgen over maakt, maar de harde werkelijkheid is dat veel mensen nauwelijks of niet begrijpen wat hun gedrag teweeg brengt.
  Het optimisme van Beatrijs is totaal ongegrond:”zoals aan alle pandemieën in de wereldgeschiedenis een eind is gekomen, is op een gegeven moment ook deze voorbij. ” Zij gaat hier wel heel erg snel voorbij aan het feit dat nooit eerder in de geschiedenis de wereld zo intens verbonden met elkaar is geweest. 1 virusdrager kan mensen op meerdere continenten besmetten. Dus nee, deze pandemie gaat niet zomaar voorbij en iedereen die bewust en opzettelijk de aanwijzingen negeert of terzijde schuift makt zich schuldig aan het in stand houden van een pandemie. Dus ik zou “Strikt en losjes” willen adviseren om vooral duidelijk te maken dat al de regels en maatregelen niet voor de grap zijn uitgevaardigd en dat zij/hij er goed aan doet om overtreders op hun domheid te wijzen. Dat je je daarmee niet populair maakt is een ander verhaal.

 3. Klaartje schrijft

  Jolanda, als je een elleboog geeft, dan kom je toch ruimschoots binnen de anderhalve meter?

 4. Peter Slavenburg schrijft

  Wat ik tegenwoordig doe is een lichte buiging maken als begroeting, indien het om iemand gaat met wie ik voor de coronatijd handen geschud zou hebben en zeg daar dan ook goedendag of iets dergelijks bij.
  Ik licht het op dat moment dan even toe dat ik normaal handen geschud zou hebben maar dat ik het vanwege corona preventie met een lichte buiging doe.
  Voordeel is dat je de vrijheid hebt om bij de ene persoon wat dieper te buigen dan bij de andere persoon.
  En je kan op meters afstand van elkaar blijven.
  tot nu toe alleen maar positieve reacties op gehad.

 5. Jo schrijft

  Ik zwaai als ik binnenkom. Klein, voor mijn buik. En dan zeg ik er vrolijk bij dat ik niemand aan wil steken. En dat gaat goed.Sommige HTML is toegestaan