Spring naar inhoud


Kan ik als kleurenpiet gaan?

Beste Beatrijs,

Van de week werd ik door een vriendin benaderd om samen met haar en nog iemand als zwarte piet bij een gezin met jonge kinderen langs te gaan op coronaveilige afstand. Dat lijkt me heel leuk, maar ik wil niet in een politiek beladen discussie terecht komen. Ik heb gezegd dat ik wel als (paars, groen of anderszins) gekleurde piet wil meedoen, maar niet zwart. De twee andere pieten zijn overigens wel zwart. Ben ik als gekleurde piet wel acceptabel of val ik dan te veel uit de toon? Zien mensen mijn keuze voor een kleur als een politiek statement? Zijn roetvegen een beter compromis?

Gekleurd of roetvegen?

Beste Gekleurd of roetvegen,

Ga gerust als kleurenpiet en kies een kleur: groen, geel, blauw, roze, wat dan ook. Door af te wijken van de traditionele vermomming met zwarte schmink laat u zien dat een folkloristisch gebruik dat sowieso op weg is naar de uitgang eenvoudig kan worden gemoderniseerd. Op de meeste scholen zijn de zwarte pieten al afgeschaft. Voor de kinderen maakt het niet uit. Zij beleven evenveel plezier aan zwarte als aan willekeurig gekleurde pieten. De pijnlijkheid die een deel van de bevolking ervaart bij het zwart zijn van de pieten is voldoende reden om af te stappen van die specifieke maskerade. Roetvegen zijn een schamele oplossing en lelijk om te zien. Het voordeel van gekleurde schmink is dat de aldus geschminkte persoon minder snel herkend wordt en dat een piet een vrolijke fantasiefiguur wordt. Er zullen vast mensen zijn die uw keus om als kleurenpiet te gaan zien als een politiek statement (er zijn ook mensen die het eten van vegetarische rookworsten opvatten als een politiek statement). Zelf kunt u zeggen dat u een cultureel statement maakt. Misschien kunt u uw medepieten overhalen om ook eens een andere kleur uit te proberen.

Artikelen in Feestdagen, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


7 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Ton schrijft

  Hoera, nog een voorstander van een kleurenpiet! Ik heb het altijd jammer gevonden dat er nu een transformatie is naar een roetveegpiet: een kleurenpiet brengt nog wat geheimzinnigheid met zich mee en is draagt bovendien gelijk mee aan de vrolijkheid.

  Hopelijk komt die transformatie alsnog.

 2. Klaartje schrijft

  Ik vind de Kleurenpieten (of Regenboogpieten) een prima idee. Inderdaad, leuker dan Roetveegpieten.

  Mijn eigen voorstel voor een nieuwe Piet: Zoete Piet, die ook naadloos in het metrum van de bestaande liedjes past. Zoete Piet is geschminkt met de kleuren en patronen van zijn of haar favoriete snoepgoed.
  Alle Pieten mogen als ze nieuw zijn en pas in het grote snoeppakhuis werken, zo veel snoepen als ze willen; vroeg of laat eten ze zich dan ergens ziek aan, en zo leren ze te snoepen met mate. Het snoepje waarmee dat gebeurt, is voortaan hun lijfsnoepgoed, en wordt dan hun vaste ‘kleur’. Zo zien we roze-gele Pieten (spekkies), roodsit gestreepte (pepermuntkussentjes), gestippelde (Smarties), pastelkleurige (schuimpjes), de patronen van Engelse drop en tum-tum zien we terug… en als er dan nog bruine en zwarte Pieten rondlopen, houden die vast veel van chocolade en dropjes.

  De suikerlobby wil vast wel sponsoren!

 3. Huib schrijft

  Tegen de roegveegpiet en de grijze piet wordt nu ook geprotesteerd. Dit geeft te denken over de intenties van deze protesten.

 4. Lilith schrijft

  Vorig jaar in onze intocht zaten er, buiten de normale gemende groep, enkele donkere mensen uit Amsterdam. Die deden mee in onze stad, omdat ze in Amsterdam ’te zwart’ waren om een witte Piet te mogen zijn. Hun collega had geopperd om witte handschoenen en wat witte foundation op te doen, zodat ze niet te blackface-achtig waren. En aangezien ze dat niet pikten, waren ze opgestapt en naar ons gekomen.
  Net als grotendeels het publiek, met veel grote families met een donkere huidskleur. Het is geen zwart-witte discussie, er is een klein, gemengd groepje dat er boos om wordt.

  Mijn goede kennis L, is al meerdere keren aangesproken op zijn huidskleur, maar die draagt geen schmink, die is zwart van zichzelf. En wordt nu gemeden/afgekeurd als hij in een Pietenfilmpje zit. Heeft in de krant gestaan e.d., zoek zelf maar op.

  En vorige week ben ik nota bene op 5 december van Facebook verbannen, vanwege het verspreiden van “haatdragende uitingen.”
  Bleek te zijn omdat ik een foto van mezelf plaatste, lachend in de keuken, waarop in de verte een piepklein sinterklaasje, paarden en een zwarte piet te zien was.

  Maar goed, als mevrouw/meneer een kleurenpiet wilt zijn, moet hij/zij dat fijn doen. Er is vraag naar allerlei soorten Pieten in deze tijd. Iedereen kiest z’n eigen kleurtje, net als in Amerika, daar huur je soms ook een Zwarte Kerstman in.

 5. Yolanda schrijft

  Doe een regenboogpiet (of pita). Dan zijn alle kleuren vertegenwoordigd en kunt u geen scheve politieke schaats rijden. En het is nog vrolijk ook.

 6. Alex schrijft

  Jáááá, regenboogpieten! Veel vrolijker dan de roetvegen, stroopwafel of grijzige kleuren! Bovendien, welk modern huis heeft tegenwoordig nog een schoorsteen?

 7. Edina schrijft

  Beste Lilith,
  Wat vervelend voor u. Ik ben zelf van Facebook afgegaan (nou ja, heb mijn account gedeactiveerd) o, a, om vergelijkbare redenen: het deplatformen van pro-zwarte-pieten groepen. De onverdraagzaamheid van die zogenaamde ‘gekwetste’ KOZP aanhangers is vreselijk, en Facebook steunt ze. Wees blij dat u er af bent, al is het zuur dat u niet zelf het initiatief hebt kunnen nemen.Sommige HTML is toegestaan