Spring naar inhoud


Afscheid van Zwarte Piet

Beste Beatrijs,

Een paar jaar geleden heb ik afscheid genomen van Zwarte Piet, omdat ik het ellendig vind dat sommige groepen zich gekrenkt voelen door zijn uiterlijk. Ik koop geen pakjespapier waar hij opstaat of snoepgoed met zijn beeltenis. Ik wil niet meer bijdragen aan zijn bestaan. Nu gaan wij voor het eerst in lange tijd met de familie Sinterklaas vieren. De laatste keer dat we dat deden, kwamen er onverwachts buurjongens langs, verkleed als Zwarte Piet. Best kans dat zij dit jaar weer op de stoep staan. Ik zou me hoogst ongemakkelijk voelen, als deze figuur, ook al is maar zijdelings, opduikt bij onze pakjesavond.

We hebben het er nooit met elkaar over gehad, maar ik heb reden om aan te nemen dat de familie mijn afkeuring van Zwarte Piet niet deelt. En als ik erover begin, bestaat het gevaar dat zij denken dat ik hen racisten vind. Ik wil het heerlijk avondje natuurlijk niet bederven. Kan ik hun vragen rekening te houden met mijn bezwaren?

Heerlijk avondje

Beste Heerlijk avondje,

Zwarte Piet heeft zijn langste tijd gehad. Dat blijkt wel uit de relletjes waarmee zijn verschijning steeds vaker gepaard gaat, tot aan arrestaties toe. Het is afschuwelijk dat het sinterklaasfeest alleen maar vanwege een irrelevant detail (de kleur van de pieten) inzet wordt van maatschappelijke polarisatie. Die kleur moet weg, er zit niets anders op. Een traditie aanpassen neemt onvermijdelijk enige tijd in beslag. Organisaties en scholen moeten zich bezinnen op verandering, maar individuen kunnen ook iets doen. Dit is een goede gelegenheid om initiatief te ontplooien.

Ook zonder zwart blijft een piet altijd een piet.

Bespreek het met uw familie! Plenair zal niet meer lukken, maar u kunt in ieder geval het familielid, bij wie de viering wordt gehouden, bellen en terloops informeren of Zwarte Piet zijn opwachting nog komt maken. Als er geen optreden gepland is des te beter, maar als hij wel op de agenda staat, bespreek dan uw aversie vanuit uw persoonlijke ongemak. Het moet mogelijk zijn om een rustig gesprek over Zwarte Piet te voeren zonder dat een voorstander zich meteen in de racistische hoek gedrukt voelt. Zeg dat u het plaatsvervangend pijnlijk vindt om deze traditie nog langer hoog te houden en doe een voorstel voor een oplossing. Vraag of de pieten in een andere kleur geschminkt kunnen worden: geen zwart meer, liever ook niet dat laffe en lelijke roetvegencompromis, maar pieten in citroengeel, hemelsblauw en appelgroen. Dat ziet er feestelijk uit en voor de kinderen maakt het niet uit, want een piet blijft altijd een piet. Dat zien ze aan de fleurige kleuren en kleding, aan de springerigheid, aan de pakjes en de pepernoten.

Artikelen in Familie, Feestdagen, Traditionele etiquette.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Sylvia schrijft

  Ik ben eigenlijk ook wel klaar met Zwarte Piet en ben erg voor Piet 2.0, echter de M&M’s Pieten zoals Beatrijs die voorstelt vind ik persoonlijk echt 3x niks.
  Dan toch liever de roetvegenpiet. Maar smaken verschillen. Of misschien waar niemand nog aan gedacht heeft: Pieten zonder schmink, maar die een afspiegeling geeft van onze samenleving: een bruine, zwarte, witte, lichtgetinte en gele Pieten.

 2. Lilith schrijft

  @Sylvia
  Het voordeel bij de Zwarte Pieten is dat iedereen gedwongen was om alle Pieten gelijk te behandelen. Zwart, Aziatisch of Wit, mannelijk of vrouwelijk, iedereen was gelijk, je kon niemands geslacht of ras herkennen.
  Dat heb je niet bij Pieten zonder schmink en die zal je vanwege de herkenbaarheid ook voor intochten moeten laten overbrengen uit andere steden. Anders herkennen de kinderen de Pieten naderhand en is het sprookje zo over.

 3. Maria Helena schrijft

  Mee eens dat zwarte piet met de tijd mee moet gaan. Als je kijkt hoe de piet in loop der tijd al is veranderd zal dit ook echt wel gebeuren. Maar om zwartgallig op een feestje te gaan zitten omdat de rest van uw omgeving nog niet zover is, dat gaat ook te ver. Accepteren dat een verandering tijd nodig heeft en het gesprek aangaan daar waar het mogelijk is.Sommige HTML is toegestaan