Spring naar inhoud


Onnodige troep in de keuken

Beste Beatrijs,

Vaak heb ik mijn vrouw gevraagd de staafmixer direct na gebruik schoon te maken. Dit omdat als je dat nalaat, een en ander aankoekt, wat er moeilijk af te krijgen is. Desondanks tref ik de staafmixer, zeker nu het weer stamppottijd is, geregeld vies aan na gebruik door mijn vrouw. Vandaag heb ik weer flink moeten boenen na de boerenkoolmaaltijd. Daar baal ik van. Wat moet ik doen? Weer een opmerking maken, op het gevaar af dat het een vervelende discussie wordt of zelfs een ruzie? Moet ik het negeren, tot tien tellen, en maar weer braaf zelf gaan boenen? Dat voelt niet lekker. Het is toch een kleine moeite om een staafmixer meteen na gebruik schoon te maken? De staafmixer staat uiteraard symbool voor meer viezigheid, maar gemakshalve beperk ik me in mijn noodkreet even tot dit concrete geval. Hopelijk hebt u een inzicht dat iets oplevert wat mijn argumenten tot op heden niet doen.

In de puree

Beste In de puree,

Het is moeilijk om partners met een andere, slordiger, manier van koken en huishouden in de gewenste stijl te heropvoeden. Mensen zijn gewend om dingen op een bepaalde manier te doen, ze vinden kritiek vervelend en ze zijn meestal weinig geneigd om het anders (beter) aan te pakken. Of ze vergeten het gewoon. Tussendoor afwassen, als je aan het koken bent, is zo’n gewoonte die sommige mensen maar niet onder de knie kunnen krijgen. Blijkbaar kookt uw vrouw doorgaans en wast u af. U zou kunnen voorstellen de rollen om te draaien: dat u kookt en zij afwast. Als die taakomwisseling er niet in zit, zijn er nog twee mogelijkheden.

Vraag uw vrouw om, als ze er niet aan toekomt om de staafmixer na gebruik meteen schoon te maken, die tenminste in de bijbehorende beker, gevuld met water, te plaatsen. Dit voorkomt het aankoeken. Als ze ook dat vergeet, laat de staafmixer dan liggen als u met de afwas bezig bent en vraag haar om hem zelf schoon te maken, omdat u geen zin hebt in werk dat makkelijk voorkomen had kunnen worden. Overigens kan bij het bereiden van stamppot de staafmixer beter worden vermeden. De puree wordt er kleverig en slijmerig van. Een pureestamper of –knijper geeft een veel smakelijker resultaat, al geldt hiervoor hetzelfde als voor de mixer: meteen afwassen, anders koekt het aan.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Stella schrijft

    Tussentijds afwassen is inefficiënt. Wat wel zinnig is, is tussentijds afspoelen of in de week zetten.

  2. Maria Helena schrijft

    U kunt uw vrouw (haar gewoontes) niet veranderen is in de praktijk gebleken en u blijft de staafmixer zelf schoonmaken. Dan heeft u zelf twee keuzes: uw blijven ergeren of u niet ergeren. De meest praktische oplossing is om bij aanvang van de schoonmaak klus de staafmixer gelijk in de beker met water te plaatsen. Aan het eind van de schoonmaak klus is de puree dusdanig week dat de staafmixer relatief makkelijk is schoon te maken.Sommige HTML is toegestaan