Spring naar inhoud


Ergernis over troep

Beste Beatrijs,

Sinds mijn zoon gescheiden is, komt het nogal eens voor dat ik een dagje op de kinderen pas. Dat doe ik graag voor hem, ik ben dol op de kleinkinderen. Maar het is in zijn huis zo groezelig! Het is natuurlijk zijn leven. Als hij er zelf geen last van heeft, wie ben ik dan om er wat van te zeggen? Toch loop ik mij de hele oppasdag te ergeren aan de troep. Vieze koelkast, besteklades vol kruimels, plakkende vloeren en deurknoppen. Ik weet dat zijn generatie anders denkt over het huishouden, maar bij mijn andere kinderen is het lang zo erg niet. Kan ik hem vertellen dat ik hier moeite mee heb? Kan ik hem aanbieden om eens in het weekend samen met hem zijn huis door te werken of ga ik dan buiten mijn boekje?

Zoon maakt niet schoon

Beste Zoon maakt niet schoon,

Ik denk niet dat uw zoon er speciaal voor kiest om in een varkensstal te wonen omdat dit zijn lievelingsmanier van leven is. Ik denk dat hij geen prioriteit aan het huishouden geeft, omdat hij een gescheiden man is die er geen kaas van heeft gegeten. Wellicht treurt hij over de teloorgang van zijn huwelijk of heeft hij te veel andere problemen aan z’n hoofd om te beseffen hoe smerig het bij hem thuis is. Misschien deed z’n vrouw het vroeger wel allemaal! Uw zoon zal denken: ‘Dat komt later nog wel, ik heb nu even geen tijd en geen zin.’

Hoe dit ook zij, u komt daar regelmatig over de vloer om hem bij te staan met de kinderen, natuurlijk kunt u hier iets van zeggen! U hoeft uw observaties alleen maar op te sommen: vieze koelkast (gevaarlijk in verband met bedorven voedsel), alles kleeft, overal stof en rotzooi, ongetwijfeld nooit verschoonde lakens. Het is voor niemand goed om in een rotzooi te leven. Alleen al voor zijn kinderen zou het huis schoongemaakt en opgeruimd moeten worden. Stel uw zoon voor om er een dagje samen tegenaan te gaan om grond in de zaak te krijgen. Als u gemotiveerd bent om tijdens uw oppasdagen het huishouden een beetje bij te houden, kunt u dat ook voorstellen. Daar zal hij vast heel blij mee zijn. Natuurlijk is hij zelf de eerst verantwoordelijke voor een schoon huis, maar iets in de toon van uw schrijven zegt mij dat hij na uw gezamenlijke inspanning de zaak onmiddellijk weer zal laten versloffen. Geef hem de suggestie om een wekelijkse schoonmaker in dienst te nemen.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. ShaneeQ schrijft

  Laat de zoon maar een poetshulp inzetten 1x per week. Een volwassen man met kinderen die er zo’n godvergeten bende van maakt en het huishouden nog niet onder de knie heeft, zal dat nooit meer leren. O,… en vooral NIET gaan poetsen voor hem. Verspilde energie; water naar zee dragen. U moet gewoon weigeren om in die pleurisbende op de kleinkinderen te passen.

 2. Marina schrijft

  Ik herken dit wel en heb het op deze manier aangepakt.
  Als mijn kleinzoon sliep ben ik het eea gaan schoonmaken in hun huis.
  Natuurlijk werd er dan gezegd dat dat niet hoefde maar ik merkte wel dat ze er blij mee waren.
  Het ontbreekt hen ook gewoon aan tijd.
  Zo doe ik gewoon elke keer iets en zeg het ook niet altijd want niet alles wat ik heb schoongemaakt wordt ook opgemerkt.
  Ook prima.
  ik doe het voor hen maar ook voor mezelf want het geeft ook wel weer voldoening.
  U zou dit ook kunnen doen en als het niet gewaardeerd wordt hoort u het wel maar ik denk dat uw zoon hier alleen maar blij om is. Hij komt er zelf hoe dan ook niet aan toe of ziet het niet. Ehhhh

 3. H.Teunissen schrijft

  Dit kan ernstig worden! Huurt uw zoon, of is het een koop-huis? Als een verhuurder dit in de gaten krijgt………Uw zoon is in de rouw, moet leren dealen met de ontstane eenzaamheid, PLUS kinderen, PLUS huishouden! Doe hem het boek ”Het grote Poetsboek” van Diet Groothuis cadeau, een voltreffer!! Zij schrijft ook in Trouw en Radar+. Als u hem wilt helpen, prima! En eens in de 2 weken een huishoudster. Succes!!

 4. Marieke Willems schrijft

  “Ik weet dat zijn generatie anders denkt over het huishouden” Pardon? Deze neerbuigende houding van de babyboomgeneratie wekt bij mij wrevel op.Sommige HTML is toegestaan