Spring naar inhoud


Ouders verslonzen

Beste Beatrijs,

Mijn ouders zijn vertrokken uit hun boerderij, waar ze hun hele leven gewoond hebben, naar een prachtig koopappartement in de buurt. Tijdens de verhuizing viel me op dat heel veel spullen niet schoon waren en dat terwijl ze elke week hulp in de huishouding hebben. Ik heb alles schoongemaakt. Toen ik kort daarna bij hen langs ging, was het frisse appartement al behoorlijk achteruit gegaan. Mijn vader rookt zijn sigaren gewoon binnen en er wordt bijna niet gelucht. Eten wordt onafgedekt in de koelkast gezet en ik zag al vlekken op de keukenvloer. Ik ben hun enige kind en ik vind het zo erg dat mijn ouders verslonzen. Ze hebben nooit veel waarde gehecht aan mooie spullen. Maar ik vraag mij ook af: wat doet hun huishoudelijke hulp eigenlijk? Ik durf er eigenlijk niet zo goed met mijn ouders over te praten omdat ik dan weer gezien word als de eigenwijze dochter die alles wil bedisselen. Wat denkt u hierover?

Verslonzende ouders

Beste Verslonzende ouders,

Dat uw ouders afscheid hebben moeten nemen van hun boerderij om te verhuizen naar een kleiner appartement zegt genoeg over hun verminderde zelfredzaamheid. Met het klimmen der jaren kost het meer moeite om de eigen woonomgeving op orde te houden. Hoe ouder mensen worden, hoe minder het hun vaak kan schelen hoe alles eruit ziet. En ze zitten vast aan bekende routines. Als uw vader zijn hele leven gewend was om binnen sigaren te roken, gaat hij natuurlijk niet ineens buiten staan, omdat hij toevallig in een nieuw huis woont. Het is pijnlijk voor kinderen om aan te zien, maar verslonzen op hogere leeftijd hoort er een beetje bij. De neerwaartse spiraal kan alleen gekeerd worden met extra hulp van buiten.

Het is heel goed mogelijk dat de huishoudelijke hulp van uw ouders met de Franse slag werkt. Zeker als het iemand is die al jaren over de vloer komt en gewend is geraakt om het rustig aan te doen. In sommige gevallen gaat de tijd voor een groot deel heen met koffie drinken, iets wat de werkgevers vaak ook gezellig vinden. Als dat zo ligt, kunt u als buitenstaander de hulp moeilijk tot de orde roepen en hogere eisen stellen, omdat u daarmee de prettige relatie tussen uw ouders en de hulp verstoort.

Maar u kunt zeker met uw ouders bespreken dat het u opvalt dat het niet erg schoon is in hun appartement. Hygiëne is belangrijk en het is geen schande dat uw ouders het niet meer kunnen bijbenen. Als u twijfels hebt over de inzet van de huishoudelijke hulp, kunt u beter een extra persoon inhuren dan de werkzaamheden van de huidige uitbreiden. Het voordeel van zelf iemand aannemen is dat u de controle kunt houden en de nieuwe werkkracht ook makkelijker zo nodig kunt ontslaan. Schroom in ieder geval niet om alles met uw ouders te bespreken.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. marielle schrijft

  Sigaartje roken, vlek op de keukenvloer en eten onafgedekt in de koelkast? Spullen niet zo schoon? In een gemiddeld Nederlands huishouden is dat tegenwoordig heel normaal, behalve het roken. Kijk eens om u heen in plaats van naar commercials waar alles blinkt. Heel Nederland verslonst, want opruimen en schoonmaken is niet cool, liever een “wijntje” onder de terrasverwarming in december. Maar als oudere mensen niet (meer) supernetjes zijn ligt het aan de leeftijd. Ga eens in studentenhuizen kijken. Daar vinden we de rotzooi ruig. De jaren vijftig zijn voorbij en tegenwoordig dient iedereen een hekel te hebben aan “huishouden” en dus is ons huis niet schoon, zijn onze kleren niet gestreken, vegen we het stoepje voor onze deur niet meer en gooien we viezigheid buiten lekker naast de prullenbak. Lachen!

 2. Sophia schrijft

  Wat een zure en verbitterde reactie, marielle. het zal u vast hebben opgelucht dit kwijt te zijn.

  Ik ben van mening dat als de hulp haar werk niet juist doet, er wel een opmerking geplaatst mag worden. Zij is immers aangenomen om schoon te maken en niet om uw ouders bezig te houden. Daarnaast zou ik ook mijn ouders er voorzichtig over vertellen en alvorens de hulp te informeren, eerst bij je ouders te rade gaam hoe hun dag eruit ziet als ze komt schoonmaken. Er is niets mis met openheid als dit netjes en met respect gebeurd, vind ik.

 3. CH schrijft

  Waarom al die betutteling? Deze ouders zijn niet dementerend of ziek. Uit de brief blijkt dat zij altijd al minder precies waren in het huishouden dan de dochter. Hun goede recht. Wat de hulp betreft: de ouders betalen dus de ouders bepalen. Vinden zij koffiedrinken belangrijker dan uitgebreid schoonmaken, dan is dat hun keuze. Het feit dat de inzendster schrijft dat zij dan ‘weer’ wordt gezien als de bedisselende dochter zegt ook wel iets. Laat deze ouders hun eigen prioriteiten stellen.Sommige HTML is toegestaan