Spring naar inhoud


Waarom geen alcohol?

Beste Beatrijs,

Recentelijk ben ik (studente) begonnen met het gebruik van een antidepressivum. Het middel combineert slecht met alcohol, dus daar moet ik voorlopig van afzien. Wekelijks zijn er activiteiten en borrels bij mijn vereniging, waar ik graag aan meedoe. Het is de gewoonte om rondjes te geven en als iemand ‘Biertje?’ aan mij vraagt, sla ik dit af of ik zeg: ‘Ja, alcoholvrij graag’. Die keus is niet vanzelfsprekend binnen de studentencultuur en regelmatig wordt er uit goedbedoelde interesse gevraagd om uitleg. Ik wil niet bijdragen aan het taboe op psychische problemen en ben open geweest tegenover mijn vrienden die weten waarom ik niet drink. Desondanks heb ik geen behoefte om mijn conditie in een groep vage kennissen te bespreken. Ik wil niet vervallen in onwaarheden, hoe kan ik het beste reageren?

Biertje?

Beste Biertje,

U hoeft nooit antwoord te geven op indringende waaromvragen. Andere mensen hebben er niets mee te maken waarom u geen alcohol drinkt. De mededeling ‘Voor mij graag een alcoholvrij biertje’ is voldoende informatie voor omstanders. Vragen om nadere explicatie is onbeschoft, omdat hiermee kritiek wordt geïmpliceerd, maar niemand hoeft zich te verantwoorden voor alcoholabstinentie. Alcohol hoort niet de norm te zijn. Er zijn tal van goede redenen om geen alcohol te drinken. U hoeft uw specifieke reden niet in de groep te gooien. Als iemand aan u vraagt waarom u niet meedoet met de algehele bierconsumptie, zegt u: ‘Omdat ik er geen zin in heb!’

Artikelen in Horeca, Taalgebruik.

Gelabeld met , .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Floris schrijft

  Wat wel jammer is, is dat sommige mensen maar door gaan met: “maar waarom dan?” “drink je helemaal geen alcohol?” etc.

  Terwijl de studente juist een mooie te pakken heeft: In verband met mijn gezondheid/medicatie. En wat er dan precies mis is/wat geslikt wordt kan men dan mooi onbenoemd laten. Dat zal vrijwel altijd genoeg zijn. Het is wel eens voorgekomen dat ik ook een tijdje geen alcohol dronk ivm antibiotica. Dat wordt naar mijn ervaring meteen begrepen. Een algemeen, ik heb er geen zin in, roept nog wel eens meer vragen op. Op zich niet juist, maar ja, je woont in de wereld zoals die is, niet zoals je zou willen dat die zou zijn.

  Mocht iemand doorvragen op de medicatie, stel het is een student geneeskunde oid, dan zou de zin: “Daar wil ik het graag bij laten”, zeker behulpzaam kunnen zijn.

 2. Dennis schrijft

  Beste Biertje,

  (Ook) ik drink in mijn studententijd geen alcohol, en daarom kan ik mij uw probleem best goed voorstellen. Voor mij werkt het goed om te zeggen dat ik geen behoefte heb aan alcohol. Vervolgens blijf ik verdere vragen structureel negeren, dan druipen ze vanzelf af. Ik wens u veel sterkte, ook met uw gezondheid. Ik hoop dat u zich snel beter zult voelen.

  Hartelijke groeten, Dennis

 3. Erica schrijft

  Hoezeer ik ook met mevr Ritsema eens ben dat alcohol niet de norm hoort te zijn, het ís wel de norm. Zelf drink ik ook praktisch nooit, simpelweg omdat ik het niet lekker vind, maar ik heb altijd moeten uitleggen waarom ik niet meedrink, en moet dat nog steeds. Op mijn 16e/17e/18e in de kroeg moest ik het uitleggen, en nu op mijn 30e op verjaardagen nog steeds. Ik heb elke manier van reageren geprobeerd, maar 99% van de mensen gaat er niet mee akkoord. “Ach, één drankje kan toch wel?”, “Doe niet zo ongezellig”, etc. Het stoort enorm en maakt mijn weerzin tegen alcohol des te groter. Het is zó vreemd om continu te moeten uitleggen dat je deze harddrug liever niet tot je neemt. Het makkelijkst is eigenlijk nog om te zeggen dat je een alcoholprobleem hebt gehad in het verleden, de meeste mensen druipen dan snel af. Gewoon zeggen dat je het niet lekker vindt/er niet van houdt leidt steevast tot veel vragen en discussies. Dus mijn advies zou zijn: gewoon zeggen dat je het niet mag gebruiken wegens medische omstandigheden, en in het midden laten wat die omstandigheden dan zijn.

 4. Marie schrijft

  Als de schrijfster nooit alcohol drinkt, dan is het nog het makkelijkst om een allergie te veinzen. Daar hebben mensen begrip voor, vragen niet door en houden ze rekening mee.

 5. Rob schrijft

  Je hoeft de precieze redenen niet te melden, maar “in verband met medicijnen” is een prima en weinig verhullend antwoord op “waarom geen alcohol”. Iedereen slikt wel eens medicijnen.Sommige HTML is toegestaan