Spring naar inhoud


Moet ik ontrouw onthullen?

Beste Beatrijs,

Een goede vriendin van mij is een geheime relatie begonnen met ‘Wouter’, een gemeenschappelijke vriend van ons. Wouter is al 20 jaar getrouwd met ‘Fien’ die ik ook redelijk goed ken. Fien weet nergens van. Wouter z’n broer en schoonzus weten ook van zijn geheime relatie, maar doen er, net als ik, tegenover Fien het zwijgen toe. Ik vind het heel ongemakkelijk. Als dit stel uit elkaar gaat, kies ik natuurlijk voor mijn vriendin en bijgevolg voor Wouter, maar ik vraag me af of ik in deze fase nog iets verplicht ben aan Fien die ik ook regelmatig zie. En moet Wouters broer niet iets doen voor de vrouw die al zo lang onderdeel is van hun familie, ook al is zij aangetrouwd? Hoe moet Fien zich straks voelen als ze te weten komt dat allerlei mensen wisten wat er aan de hand was?

Een onverkwikkelijk geheim

Beste Een onverkwikkelijk geheim,

Als zo veel bekenden af weten van een geheime relatie behalve de vrouw die bedrogen wordt, moet iemand haar inlichten. Door het zwijgen om haar heen wordt zij in de geïsoleerde positie van roddelobject gebracht, terwijl zij als direct belanghebbende recht heeft op de waarheid. De rol van slecht-nieuws-brenger is niet aantrekkelijk, maar het is nog vervelender om in een stilzwijgend complot te zitten tegenover een slachtoffer van bedrog, dus iemand moet het zwijgen verbreken. Probleem is dat de boodschapper van slecht nieuws (het maakt niet uit of u dat bent of de broer) zich de woede van betrokkenen op de hals kan halen.

Grote kans dat zowel de bedrogene als de bedrieger het onthullen van dit geheim als ongewenste bemoeizucht zullen beschouwen. Het is daarom verreweg het beste als Fiens eigen echtgenoot de benodigde moed opvat om haar te vertellen waar hij mee bezig is. Ten slotte is hij de hoofdverantwoordelijke in dit overspeldrama. Wouter is een vriend van u, dus u kunt hem zeggen waar het op staat. Dring er bij hem op aan dat hij zijn vrouw vertelt wat er aan de hand is en zeg erbij dat, als hij dat niet op heel korte termijn doet, u haar zelf op de hoogte zult stellen, omdat u de zalige onwetendheid waarin Fien verkeert niet langer kunt aanzien. Door Wouter mede te delen wat u van plan bent, steekt u hem geen mes in z’n rug. U attendeert hem op de taak om zijn vrouw te informeren met hopelijk als bijeffect dat u het niet hoeft te doen.

Artikelen in Vreemdgaan.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. ineke van alphen schrijft

  Misschien wil Fien het niet weten? Ik zou het zelf niet vertellen. Misschien laat zij het liever overwaaien? Opmerkelijk toch dat iedereen het weet behalve Fien. Als het open wordt gegooid dan wordt er gezichtsverlies geleden.

 2. Flip schrijft

  Beatrijs houdt er geen rekening mee dat Wouter en Fien een pact kunnen smeden, of, en dat sluit ik ook niet uit, de rijen zich sluiten en dat “een onverkwikkelijk geheim” door iedereen als praatjesmaker wordt weggezet.” Geen bewijs, geen zaak” is het dan.
  Ooit was ik bevriend met Truus, en haar vriend Henk schreef bedreigende smsjes naar mij toe. Toen dat een 2e keer gebeurde, en ik dat meldde bij Truus, was niet Henk, maar Ik de kwaaie pier. Er werd net zo lang gedraaid dat ik uit was op een breuk tussen het koppel. De agressie van Henk deed er niet meer toe.
  Als het ooit uitkomt hoeft Fien niet te weten dat “een onverkwikkelijk geheim” het al wist. Mocht Fien het wel te weten komenvan het grote bedrog, dan kan E.O.G. inderdaad al deze argumenten op tafel gooien.
  Ik hoef ook niet te weten wat mijn partner of exen allemaal gedaan hebben zonder mijn medeweten. Als ze maar van mij gehouden hebben, is het al goed.Sommige HTML is toegestaan