Spring naar inhoud


Ontrouw ontdekt

Beste Beatrijs,

Als studente woon ik zelfstandig, mijn vier jaar jongere zus woont nog thuis. Een jaar of vijf geleden vonden mijn zus en ik bij toeval een Skype-account dat openstond op de gezinscomputer. Het account had een suggestieve naam met onbekende dames in de contactenlijst. In die tijd werkte mijn vader veel in het buitenland. Mijn zusje is toen op eigen houtje in mijn vaders telefoon gaan kijken. Daar vond ze nog meer damescontacten en flirterige (of eigenlijk geile) sms’jes heen en weer. Ze heeft dit met mij besproken en we besloten om mijn vader rechtstreeks te vragen of hij onze moeder bedroog. Hij ontkende alles stellig en zei dat hij dat zijn vrouw en kinderen nooit aan zou doen. We proostten glimlachend op de liefde en ons gezin.

Ik dacht dat de zaak hiermee afgedaan was, maar twee dagen geleden kreeg ik midden in de nacht een whatsappje van mijn vader. Er stond: ‘i hoped you would be online, i need you’ Ik brak mijn hoofd over deze cryptische boodschap (waarom Engels?) Pas later drong tot me door dat het bericht niet voor mij was bedoeld. Wat moet ik hiermee aan? Mijn zus op de hoogte stellen? Mijn vader confronteren? Het liefst zou ik dit negeren in de hoop dat het niet waar is, maar ik wil tegelijkertijd mijn moeder beschermen en mijn vader kunnen vertrouwen.

Papa’s bedrog

Beste Papa’s bedrog,

Je vader is niet zuiver op de graat bezig en roekeloos bovendien. Verbazend is dat u en uw zus vijf jaar geleden zo gretig genoegen namen met zijn glasharde ontkenning. Flirterige (geile) sms’jes over en weer vormden toch een bewijs dat er wél iets aan de hand was? Jullie waren wel heel erg bereid om hem het voordeel van de twijfel te geven. Hoe dan ook, hij heeft zijn koers niet verlegd gezien het recente bericht dat je per vergissing van hem ontving.

Waarschijnlijk is je vader een onverbeterlijke schuinsmarcheerder. Als hij twee keer tegen de lamp gelopen is zonder dat iemand ergens naar op zoek was, kan het niet anders of zijn buitenechtelijke activiteiten vormen een patroon. Zijn slordigheid en gebrek aan discretie maken het tamelijk onwaarschijnlijk dat je moeder totaal onkundig is van wat je vader uitspookt. De ontrouw van een partner is geen onderwerp om snel met je kinderen te bespreken, maar u kunt ervan uitgaan dat ze er vast wel iets vanaf weet en zich er tegen wil en dank bij heeft neergelegd of er met hem ruzie over maakt, als de kinderen niet in de buurt zijn.

Familiegeheimen zijn schadelijker dan ontrouw.

Bespreek dit nog even niet met uw zus of moeder, maar confronteer eerst uw vader onder vier ogen met het opmerkelijke bericht dat u van hem ontving. Het is onvoorspelbaar hoe hij zal reageren, maar met een simpele ontkenning zal hij deze keer niet weg kunnen komen. Anderzijds is het ook niet goed als hij gaat leeglopen over z’n huwelijk of zijn extra-maritale behoeften. Probeer dat af te remmen, mocht hij zich op die manier willen vrijpleiten. Zeg tegen hem dat hij dat verder maar met uw moeder moet uitzoeken en dat u daar buiten wil blijven. Maak hem duidelijk dat u niet van plan bent om zijn geheime escapades op uw beurt geheim te houden voor uw moeder en zus. Een huwelijkspartner die vreemd gaat is schadelijk voor een gezin, maar nog schadelijker dan dat zijn familiegeheimen. Als er toch meer dan één persoon weet heeft van het geheim, kan maar beter het hele gezin op de hoogte zijn, omdat de materie tenslotte voor iedereen relevant is.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen, Vreemdgaan.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Patrick schrijft

  Onverbeterlijke schuinsmarcheerder? Zich er tegen wil en dank bij heeft neergelegd? Dat is een beetje te kort door de bocht.
  Er hoeft niet per se sprake te zijn van ontrouw. Er bestaan ook vrije relaties en als dat het geval is, is de moeder op de hoogte en vindt ze het prima.

 2. Peter1955 schrijft

  Het whatsappbericht kan ook Spam zijn. Ik krijg regelmatig van zulk soort berichten via email binnen terwijl ik helemaal niets aan dating doe of heb gedaan en nooit lid ben geweest van contactzoekende groeperingen.

 3. Bas schrijft

  De verklaringen van de heren hierboven zijn onwaarschijnlijk. Als er werkelijk sprake was van een open relatie met instemming van moeder dan had vader dat bij het eerste beschreven gesprek kunnen aangeven. En waar dit soort spam per e-mail inderdaad heel gewoon is, is dat bij WhatsApp niet zo, zeker niet met een (al dan niet gefingeerde) bekende afzender.Sommige HTML is toegestaan