Spring naar inhoud


Ontrouw opbiechten

Beste Beatrijs,

Twee jaar geleden ontmoette ik mijn vriendin. We werden verliefd op elkaar en na een tijdje kregen we een relatie. Toen we elkaar beter leerden kennen, spraken we ook over ons verleden met andere (bed)partners. Voordat ik haar kende had ik veel avontuurtjes en hield ik seks en liefde strikt gescheiden, maar met het onverwacht verliefd worden op mijn vriendin veranderde dat. Wel moet ik bekennen dat ik in de eerste maanden van onze relatie niet altijd standvastig ben geweest in mijn keuze voor mijn vriendin. Ik heb een aantal keer seks gehad met andere vrouwen. Hier weet mijn vriendin niets van af. Maar de afgelopen tijd is het mij gelukt door te zetten en mijn vriendin trouw te zijn.

We zijn heel gelukkig samen en langzaam groeit bij ons allebei het verlangen om samen te gaan wonen, samen verder te gaan. Dit is natuurlijk gaaf. Maar het stelt mij voor de vraag of ik mijn scheve schaats uit onze beginperiode moet opbiechten. Normaal gesproken ben ik niet bezig met het verleden, maar hoe belangrijk is volledige eerlijkheid in een relatie die je verder wilt laten groeien? En hoe belangrijk is een schone lei?

Ex-schuinsmarcheerder

Beste Ex-schuinsmarcheerder,

Eerlijkheid is belangrijk in een relatie, maar mensen hebben ook recht op hun privé lijken in de kast. Niet alles hoeft te worden opgebiecht. Het hangt af van hoe belangrijk de feiten zijn voor de toekomst. In geval van aandoeningen als bestaande soa’s of onvruchtbaarheid is het van het grootste belang dat die informatie wordt medegedeeld aan de partner, omdat dergelijke zaken de toekomst van de relatie beïnvloeden. Iemands relationele en seksuele verleden moet ook in grote lijnen duidelijk zijn, met inbegrip van wilde jaren, maar dat hoeft niet tot op het detail te worden ingevuld. Het valt bijvoorbeeld af te raden om exacte aantallen seksuele contacten met elkaar te gaan vergelijken.

Draag uw eigen zonden, kauw erop en vergeef uzelf.

Uw vraag gaat over een paar scheve schaatsen in het begin van uw verhouding. Het lijkt weinig zinvol om daar alsnog openheid van zaken over te verschaffen. Zo belangrijk was het niet, gezien uw huidige toewijding aan de monogamie in het algemeen en aan uw vriendin in het bijzonder. Uw vriendin wint niets met de wetenschap dat u haar in een vroeg stadium  ontrouw bent geweest en u wint er ook niets mee. Uw vriendin zal gealarmeerd worden en als ze het heel hoog opneemt, kan de hele relatie hierdoor ondermijnd raken. Geheel overbodig, want op dit moment bent u helemaal niet in de stemming voor ontrouw. Misschien in de toekomst weer wel – zoiets valt nooit pertinent uit te sluiten – maar dat is van later zorg.

Het opbiechten van misstappen uit het verleden heeft geen zin wanneer het u alleen maar te doen is om vergeving krijgen. Daarvoor moet u in het biechthokje zijn, waar een priester u namens God absolutie kan schenken. Een partner moet niet met de last van dat soort informatie worden opgezadeld. Draag uw eigen zonden, kauw erop en vergeef uzelf.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. SB schrijft

    Als ik ‘de afgelopen tijd is het mij gelukt door te zetten en mijn vriendin trouw te zijn’ lees, gaan er bij mij meteen alarmbellen rinkelen. Trouw zijn zou geen moeite hoeven kosten, zeker niet in dit stadium van de relatie. Hoewel ik het o.h.a. eens zou zijn met het gegeven advies, zeg ik in dit specifieke geval: opbiechten!

  2. Saar schrijft

    Ik spreek vanuit ‘haar’ ervaring en adviseer je ten stelligste om het haar alsnog te vertellen. Zij moet op basis van deze kennis kunnen beslissen of ze met jou doorwil, anders ontneem je haar die keuze en is er dus geen sprake van een gelijkwaardige relatie. Dus heb je haar hoog zitten? Vertel het haar dan. Grote kans dat ze er ooit op een andere manier lucht van krijgt: via een van die bedpartners, via een vriend die dacht er inmiddels wel een grapje over te kunnen maken – scenario’s te over. Op dat moment gaat het niet eens meer over wát er precies gebeurd is, maar over het feit dat je het niet verteld hebt. En zelfs al blijft je relatie dan overeind, dan is ongewild onzekerheid en achterdocht geboren –> “Wie is dat nieuwe meisje op Facebook?” “Welke collega’s waren er dan allemaal bij dat etentje?” Wees nu eerlijk tegen haar, dan heb je de grootste kans dat het vertrouwen blijft bestaan.Sommige HTML is toegestaan