Spring naar inhoud


Racistisch speelgoed

Beste Beatrijs,

Mijn vrouw en ik hebben onze zoon voor zijn derde verjaardag een Lego Intelli-trein cadeau gedaan. Die trein biedt allerlei mogelijkheden, maar ik wilde het over het personeel hebben (plastic poppetjes). Dat bestaat uit twee machinisten, een gele en een rode, die aan hun zitvlak een pinnetje (links of rechts) hebben. Zit de rode machinist op de trein, dan fluit de trein anders dan wanneer de gele machinist in functie is. Verder zitten er in de set een man die de hijskraan bedient en een kruier met een groene overall. Het personeel dat de apparatuur bedient is blank, de kruier is… zwart. Met gezellig kroeshaar. Aanvankelijk dachten we: wij zetten gewoon die zwarte jongen als machinist in, maar we kwamen bedrogen uit. De zwarte medewerker heeft geen pinnetje aan zijn zitvlak en kan de fluit dus niet bedienen. De kruier zal nooit machinist worden. Wat te doen? Wij twijfelen. We willen beslist niet horen tot de groep die in elk detail verborgen racisme ontwaart en met Sinterklaas geen zwarte, maar paarse Pieten laat opdraven. Toch vinden we het vreemd dat een bedrijf als Lego kinderen van 3 jaar een maatschappij voorspiegelt waarin de blanken aan de knoppen zitten en de zwarten het sjouwwerk doen. Wij overwegen een brief op poten, of moeten we onze schouders ophalen?

Commissie anti-discriminatie, afdeling speelgoed

Beste Commissie,

U hebt gelijk dat het onprettig zou zijn als speelgoedfabrikanten zich in de vormgeving van hun producten lieten inspireren door racistische stereotypieën. Nu ik er over nadenk, waar is eigenlijk de vrouwelijke machinist in deze set? Kan een vrouw, goudgelokt of zwart gedreadlockt, eventueel geburkaad, soms geen fluitje bedienen? Natuurlijk wel, alleen doen ze het in de werkelijkheid veel minder vaak dan mannen. Een treinset met poppetjes hoeft gebruikers niet op te voeden in de richting van een ideale maatschappij, waar 50 procent van de machinisten vrouw is. Dat de poppetjes in dit soort speelgoed-sets van een verschillende etnische achtergrond zijn voorzien heeft een globale afspiegelingsfunctie. In de maatschappij lopen mensen van verschillende etnische afkomst rond, dus ook in het speelgoed. In Amerika letten fabrikanten erop dat de beroepen van poppetjes per set variëren in huidkleur. Dit om te voorkomen dat er alleen dozen met blanke machinisten/zwarte kruiers of andersom (deugt ook niet) worden verkocht. Uw zoontje heeft toevallig een zwarte kruier getroffen. Is op zichzelf niets mis mee, want er bestaan zwarte kruiers en het is een eerzaam beroep. Het wordt pas bedenkelijk wanneer de hele oplage van deze speelset op die manier is ingedeeld, want dan zit er kennelijk een systeem achter. Inspecteer een paar andere exemplaren van deze treinset in de speelgoedwinkel of bel de vertegenwoordiger van de fabrikant en vraag hoe het zit. Wanneer in alle sets de kruiers zwart en de machinisten blank zijn, is er reden voor een brief op poten.

Artikelen in Kinderopvoeding, Klassiekers, Post, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Linda K. schrijft

    Ik las net het stukje over de intellitrein van Lego Duplo, dat er een zwarte kruier bij zat die niet het fluitje kon bedienen van de trein. Ik heb zelf de brandweerauto van Duplo en daar zat ook een donkere brandweervrouw in, dus ik geloof echt niet dat lego aan discriminatie doet!

  2. Hans Flier schrijft

    In de Lego Intelli-Train Gift Set 3325 zit inderdaad naast 3 blanke poppetjes ook een gekleurd poppetje. De set bevat verder een goederentrein, een hijskraan en een vrachtauto. Het gekleurde poppetje heeft op zijn jasje een embleem dat bestaat uit een pakje op wieltjes. Het zelfde embleem staat op de vrachtauto. Het gekleurde poppetje is namelijk de vrachtautochauffeur. Wie in een gekleurd poppetje automatisch een kruier ziet, is niet alleen behoorlijk ouderwets (deze functie is allang uitgestorven) maar ook een beetje racistisch.

  3. Marx schrijft

    Het is inmiddels 2020 en deze zin: ‘We willen beslist niet horen tot de groep die in elk detail verborgen racisme ontwaart en met Sinterklaas geen zwarte, maar paarse Pieten laat opdraven.’ is beslist omgeslagen.Sommige HTML is toegestaan