Spring naar inhoud


Verplicht kraamcadeau

Beste Beatrijs,

Ik kreeg een uitnodiging voor een kraamfeestje met de mededeling dat er geen behoefte was aan kleding of speelgoed, omdat ze daar al genoeg van hadden (van het eerste kind). Of we maar een cadeaubon of wegwerpluiers wilden meebrengen. Maar ik wil niet opgedrongen krijgen wat ik meebreng voor de kleine. Kan ik toch zelf iets uitzoeken om te geven?

Liever wat leuks

Beste Liever wat leuks,

Het verstrekken van dienstmededelingen voor gewenste kraamcadeautjes heeft iets nuffigs en calculerends. Het is sympathieker om genodigden vrij te laten. Los hiervan is de zaak te onbenullig om er tegenin te gaan. Het eenvoudigste is om braaf hun opdracht uit te voeren en een cadeaubon of een pak luiers te geven. Wat kan het u schelen? Deze verse ouders hebben hun wensen glashelder geformuleerd: ze willen geen kleding en geen speelgoed. U doet hun er geen plezier mee om wél met een kruippakje of een knuffel aan te komen zetten. Honoreer het verzoek en bespaar uzelf in een moeite door de speurtocht naar een leuk cadeautje.

Artikelen in Cadeaus, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Catharina schrijft

  Ik zou een klein aardigheidje voor het oudste kind meenemen. De baby heeft toch niet door of het een kadootje meer of minder krijgt.
  Ik begrijp de ouders wel die niet weer bedolven willen worden onder de soms monsterlijke baby cadeau’s die te koop zijn en die zij liever niet in hun huis zien, maar een pak wegwerpluiers is geen leuk cadeau.

 2. Floris schrijft

  Persoonlijk vind ik zo’n vraag, nota bene in de uitnodiging, te ordinair voor woorden.

  Het is niet aan de ouders om gasten een boodschappenlijstje mee te geven.

  Ten eerste verondersteld het dat het geven van een geschenk een verplichting/gegeven is. Ik meende dat we nog altijd deden alsof dat het niet was.

  Ten tweede hoeft u hun boodschappen niet te doen.

  Het antwoord stelt overigens m.i. terecht aan de orde of u hier een punt van wil maken. Dat zult u voor uzelf moeten bepalen. Echter een cadeau is iets dat u geeft omdat u dat de ander gunt, niet omdat het op de boodschappenlijst stond. Als u iets anders wil geven staat dat u volledig vrij.

 3. Margje schrijft

  Persoonlijk vind ik het wél prettig om te weten waar ik de kersverse ouders een plezier mee kan doen. Met lege handen aankomen is sowieso not done.
  Bij verjaardagen en bruiloften probeert men ook zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van de jarige of het bruidspaar (althans dat doe ik wel), waarom bij een kraamcadeau dan niet?
  Waarschijnlijk komen de ouders letterlijk om in de spullen en/of ze hebben de vorige keer zulke lelijke/onhandige/hebben-we-al-20-van dingen gekregen dat ze liever zelf wat uitzoeken.

  Misschien vind u het leuker om dat (in uw ogen) leuke speeltje of rompertje te kopen maar daar doet u dan vooral uzelf een plezier mee.

  Ik vraag zelf altijd aan de ouders wat ze graag willen hebben, waar nog behoefte aan is. Ik koop liever iets praktisch waar ze iets aan hebben dan dat ik iets koop wat ‘schattig en leuk’ is en wat vervolgens in de kast ligt te verstoffen of in de vuilnisbak belandt.
  Zo is een collega van mij drie maanden geleden bevallen en ze bleven maar enorme knuffels krijgen terwijl ze op een flatje wonen. Die knuffels hebben ze dus weer weg gegeven…Sommige HTML is toegestaan