Spring naar inhoud


Geld als kraamcadeau

© Sjoerd van der Zee

Beste Beatrijs,

U vond het ongepast om in plaats van kraamcadeautjes geld voor een goed doel, bijvoorbeeld een kinderproject te vragen. Dat is precies wat wij met onze jongste drie kinderen (van de zes) hebben gedaan. Als je alles al hebt en sommige dingen al meerdere malen, vind ik het inhalig om nog meer voor jezelf te willen. Er stond een grote spaarpot naast de wieg, zodat iedereen vrij was te geven wat hij of zij wilde. Ik begrijp niet wat er ongepast aan is wanneer wij onze overdaad delen met kinderen die het minder hebben dan de onze.

Beter een goed doel dan nutteloze spullen

Beste Beter een goed doel,

Laten we wel wezen: in deze welvaartsmaatschappij heeft iedereen alles al en zijn eigenlijk alle cadeautjes overbodig. Als mijn man me een flesje parfum wil geven voor mijn verjaardag, en ik zou tegen hem kunnen zeggen dat hij dat geld beter aan een goed doel kan besteden, dan klinkt er een tikje wreedheid door in deze moreel-superieure houding.

Ik moedig niemand aan tot inhaligheid. De ontvanger mag met cadeaus doen wat hij wil. Je kunt hele stapels gloednieuwe babykleertjes, nog onuitgepakte babymobiles en knuffeldieren afstaan aan het Leger des Heils of aan Hulp voor Onbehuisden. De cadeau-code luidt immers dat de gever zich nooit bemoeit met wat de ontvanger precies uitvoert met z’n cadeau. Al begraaft hij het in de tuin.

Het punt is dat ik de symboliek van het cadeautje als blijk van genegenheid, van goede wensen en van verbondenheid niet wil ondermijnen. Mensen nemen de moeite een kleinigheid uit te zoeken, te kopen en te geven en die keten van gedragingen betekent iets: noem het voor mijn part liefde. Als je mensen hiervan weerhoudt is dat wel utilitair en rationeel maar niet erg aardig. De derde wereld verdient onze niet-aflatende bekommernis, maar hij hoeft niet tussen mij en mijn vrienden in te gaan zitten.

Artikelen in Cadeaus, Festiviteiten, Zwangerschap en baby's.

Gelabeld met , , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. de Jong schrijft

    Via de zoekwoorden ‘kraamcadeau geld’ kwam ik hier terecht. En hoewel deze tekst geen antwoord geeft op mijn zoekvraag en hij al bijna tien jaar geleden is geschreven, wil ik er toch op reageren.
    Beatrijs omschrijft in haar antwoord precies het onderbuikgevoel dat ik krijg bij de cadeautips waarvan het geld naar een goed doel gaat. Ik ben het helemaal met haar eens! Het is vooral ook gewoon ‘not done’ om mensen te gaan voorschrijven welke vorm hun geschenk(je) zal moeten hebben. En het nadrukkelijk vermelden van het nobele motief heeft altijd iets exhibitionistisch. Neem gewoon die cadeaus blij in ontvangst en als je dat geld wilt doneren, hoeft niet de hele wereld dat te weten.Sommige HTML is toegestaan