Spring naar inhoud


Hoe vermijden we coronaruzie met Kerstmis?

Beste Beatrijs,

Voor Kerstmis hebben we een tijdje geleden mijn broer en zijn gezin uitgenodigd. Ons gezin (mijn man, twee puberkinderen en ik) is volledig gevaccineerd. Mijn broer, zijn vrouw en hun twee kinderen (twintigers) hebben hiervan afgezien omdat ze het vaccin niet vertrouwen. Zij baseren zich op bronnen waar wij onze wenkbrauwen over ophalen, en vice versa vinden zij dat wij ons niet voldoende informeren en als makke schapen achter het RIVM aanlopen.

Ik houd veel van mijn broer, we hebben vastgesteld dat we elkaar in deze discussie niet kunnen vinden, maar we vinden het toch belangrijk om elkaar te blijven zien, zeker met Kerst. Nu ben ik toch een beetje beducht dat we het erover gaan hebben en dat mensen boos zullen worden. Ik ben bang dat de onenigheid tot verhitte discussies zal leiden en dat de hele gezellige kerstbijeenkomst op een enorme anticlimax uitdraait. Moeten we het toch proberen?

Bang voor coronadiscussie

Beste Bang voor coronadiscussies,

Bent u om te beginnen wel bereid om met vier ongevaccineerde personen Kerstmis te vieren? Sommige mensen vinden dat te gevaarlijk en willen alleen met ongevaccineerden in een ruimte verkeren, als die voorafgaand aan de ontmoeting een zelftest hebben gedaan, die een negatieve uitslag oplevert. Ik weet niet of u de voorwaarde van een negatieve zelftest hebt gesteld aan het gezin van uw broer of dat u van plan bent om, vertrouwend op uw eigen vaccinatie, het risico maar gewoon te nemen.

Hoe dit ook zij, het lijkt me het beste om van tevoren met uw broer af te spreken dat u alleen samen Kerstmis wil vieren, als er de hele avond níet over corona wordt gesproken, ook niet in een bijzin, omdat u en uw gezin geen zin hebben in discussies. Maak er een spelletje van en spreek af dat, zodra iemand de woorden ‘corona, covid, vaccinatie, QR-code, lock down of Hugo de Jonge’ in de mond neemt, deze persoon vijf euro in een boetepot moet doen. Het totaalbedrag van de avond kan naar het goede doel. Als u, ongeacht een plechtige belofte van de kant van uw broers gezin, er geen fiducie in hebt dat het tafelgesprek coronavrij blijft, kunt u de afspraak beter verplaatsen naar Pasen.

Artikelen in Broers en zussen, Corona, Feestdagen.

Gelabeld met , .


7 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. PeterJKH schrijft

  De suggestie van de zelftest voorafgaande aan het bezoek lijkt me prima. Verder zou ik het bezoek beperkt houden, zeker als verwacht wordt dat het uiteindelijk gaat uitlopen op discussies (en die kans is groter naarmate er meerdere alcoholische versnaperingen zijn genuttigd). Ik zou de broer en zijn gezin dan uitnodigen voor een “brunch”, waarbij een buffet met allerlei lekkers kan worden genoten. Kop koffie met kerstgebak vooraf, een glaasje wijn bij de brunch (met mate) en aan het einde van de middag scheiden de wegen. Dat vermijdt een lang samenzijn aan tafel, urenlang in de keuken staan voor een uitgebreid diner, en bovendien vinden de puberkinderen dit waarschijnlijk leuker dan een “verplicht” familiesamenzijn dat zich eindeloos voortsleept.

 2. Filip schrijft

  Jarenlang heb ik met veel plezier de column de Beatrijs gelezen. Toch zie ik een trend in het laatste jaar, dat Beatrijs voor de sociale uitsluiting van ongevaccineerden mensen is, of van mensen die zich niet houden aan alle omstreden coronaregels. Dat vind ik jammer

 3. Mieke Maas schrijft

  Mensen die ervoor kiezen om niet gevaccineerd te worden, hebben meestal een hele goede reden waarom ze dat niet willen. Uw reactie: “Bent u om te beginnen wel bereid om met vier ongevaccineerde personen Kerstmis te vieren?…. is een reactie die voort komt uit onwetendheid. Waarom moet iedereen perse gevaccineerd zijn? Omdat de regering dit zegt ?
  Ga gewoon niet in discussie met elkaar, of juist wel maar respecteer elkaars mening. Ik ga toch ook geen oorlog beginnen omdat iemand wel gevaccineerd is?

 4. Mariska schrijft

  Amen. Ik ga om met mensen die ongevaccineerd zijn en sommigen daarvan hangen echt tegen wappie aan. Ik kap discussies al in het prille begin meteen af en dat werkt. Respecteer elkaar gaat namelijk twee kanten op en in een discussie gaat dat geheid fout.

 5. Wouter schrijft

  Mieke, er zijn inderdaad mensen die om medische redenen niet kunnen worden gevaccineerd, maar dat is maar een klein deel van de ongevaccineerden. De meesten weigeren omdat ze anti-overheid zijn die ze per definitie niet willen gehoorzamen. Of meer naar de indianenverhalen op de onzin media luisteren dan naar de medici op de echte media, zoals dat je er onvruchtbaar van kan worden en dergelijke totaal ongefundeerde verdachtmakingen. Of ze zijn christen-fundamentalisten, of ze denken dat er microchips in zitten etc etc. Degenen met een echt goede reden zijn slechts een kleine minderheid.

 6. Marianne schrijft

  Beste Wouter ik denk wel dat je 15 procent van Nederland nu erg kort door de bocht beoordeeld. Je niet aan de regels houden is niet iets wat bij ongevaccineerd-zijn hoort.
  Ik ben zelf iemand die ongevaccineerd is, maar ik wordt overal om me heen aangemoedigd door (dubbel)-gevaccineerden om niet zo moeilijk te doen en die regels los te laten, want dat doen zij ook.
  Een carpool-chauffeur riep: Ach we zijn toch allemaal gevaccineerd, doe dat mondkapje af.” En werdt boos toen ik het wilde ophouden, omdat dat suggereerde dat ik dus helemaal niet gevaccineerd was. En ik weigerde om die informatie te delen. Dus dat liep uit op een vervelende discussie.

  Een bekende van me, stelde voor om mijn QR code te vervalsen omdat ze met me naar de kroeg wilde (was in december ergens) en toen ik haar vertelde dat er een gevangenisstraf op stond (weet niet of dat zo is, maar ik las het hier en vond het een mooi argument tegen frauderen) zei ze dat niemand erachter komt en dat ze het naar vindt om zich als gevaccineerde aan mijn beperkingen te moeten houden.

  Mijn dubbelgevaccineerde overbuurman heeft willens en wetens de hele familie besmet en is erna zonder mondkapje of waarschuwing naar de buurtmeeting gegaan en zijn werk (weekendbonus) en heeft daar menig oud vrouwtje in het gezicht gekucht, zonder enig schuldgevoel. Thuisisolatie was gewoon niet zijn ding en hij was beschermd, dus wie er besmet raakte was dan gewoon onvoorzichtig geweest en had zich moeten laten inenten.

  Het zal wel een persoonlijke ervaring zijn en geen harde feiten maar ik voel me een stuk veiliger in de buurt van ongevaccineerden, die me niet ondervragen, gewoon afstand houden en geen stennis trappen omdat mijn mondkapje de sfeer verpest en suggereert dat ik misschien wel Covid heb. Dat wil overigens niet zeggen dat ik gevaccineerde mensen uitsluit, vriendelijke mensen zijn heel belangrijk in deze tijd, ongeacht de inentingen.

 7. Suzanne schrijft

  Hoe je geen ruzie krijgt? Simpel, elkaars standpunt respecteren. Net zoals bij andere onderwerpen. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn. Je hoeft de ander niet te overtuigen van jouw grote gelijk. En je kunt altijd een ander onderwerp aansnijden.Sommige HTML is toegestaan