Spring naar inhoud


Kunnen we hen weigeren?

Beste Beatrijs,

Wij zijn twee zussen en onze ouders zijn vijftien jaar geleden gescheiden, toen wij tieners waren. Sinds tien jaar heeft onze moeder een vriend met wie ze overigens niet samenwoont. Hun relatie speelde zich aanvankelijk in de luwte af, maar de laatste jaren is haar vriend bij elke familieaangelegenheid aanwezig (verjaardagen, diploma-uitreikingen enzovoort). Hij heeft twee kinderen van onze leeftijd (eind twintig) en die worden nu ook voor familiebijeenkomsten uitgenodigd. Zo ook komende Kerst. Eerste kerstdag gaat onze moeder naar haar vriend en zijn familie (wij zijn niet gevraagd). Tweede kerstdag gaan wij naar onze moeder en komen haar vriend en zijn kinderen ook. Wij vinden zijn kinderen best aardig, maar vinden Kerst toch een intiem familiefeest. Kunnen wij weigeren Kerst met de kinderen van de vriend van onze moeder te vieren?

Te veel disgenoten

Beste Te veel disgenoten,

Stuit het u echt zo tegen de borst dat uw moeders vriend en zijn kinderen erbij zitten met Kerstmis? Uw moeder heeft al tien jaar een relatie met deze man. Hij en zijn kinderen kunnen geen vreemden meer zijn voor u en al waren het wel vreemden, wat dan nog? De kerstgedachte benadrukt niet uitsluiten, maar insluiten. U hebt geen behoefte aan zijn kinderen aan de kerstdis bij uw moeder. Kan zijn, maar het maakt wel een behoorlijk vijandige indruk, als u zich verzet tegen hun komst. Waarom tilt u er zo zwaar aan? Ik neem aan dat u en uw zus er niet om zitten te springen om te worden ingesloten bij het kerstdiner van de vriend van uw moeder. Dat is voor u alvast een meevaller. De kinderen van de vriend zijn liefst twee dagen in touw met familiekerstdiners: een keer bij hun vader en een keer bij uw moeder. Je zou verwachten dat ze op hun leeftijd aan één kerstdiner wel genoeg hebben. Enfin, dat is verder uw zaak niet. Het ligt in ieder geval niet op uw weg om bezwaar aan te tekenen tegen hun aanwezigheid. Maak er gewoon een gezellige avond van.

Artikelen in Feestdagen, Stieffamilie.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Henna schrijft

  Het is niet wijs er zo mee om te gaan, want de langetermijnplanning zal wellicht ook zo verlopen, dus is het wijzer eigen smaak en voorkeur even opzij te schuiven. Zo’n diner duurt maar een paar uurtjes en is prima te doen. U bent samen met uw zus, dat scheelt ook.
  Vooral als u het hele gebeuren relativeert.

 2. Marrie schrijft

  Ook volgens de coronaregels zijn dit teveel disgenoten aangezien het advies is dat moeder maximaal vier personen ontvangt. Soms komt dat advies goed uit ;-) Zo wilden wij liever niet dat onze gasten van doordeweeks een ongevaccineerde zus meebrachten en konden we ons beroepen op het twee-personen-bezoek-advies zonder die vaccinatie te hoeven aankaarten.

 3. Marie schrijft

  Ik ben het helemaal met Beatrijs eens. Als de twee dochters behoefte hebben aan één op één (of eigenlijk twee op één) tijd met hun moeder, kunnen ze altijd een moeder-dochter(s)dagje voorstellen en iets gaan doen zonder aanhang.

 4. Jo schrijft

  Als je al tien jaar een relatie hebt, is het toch familie? Geniet er eens van, in plaats van erover te zeuren.

 5. Irma schrijft

  Nou inderdaad zeg wat een goede reactie Beatrijs.

 6. Laura schrijft

  Volgens mij gaat het deze zussen ook om de ongelijkheid: zij worden 1e kerstdag niet uitgenodigd, maar hebben niets te zeggen over wie er op het kerstdiner van hun moeder komt. De zussen lijken in het geheel niet betrokken bij het overleg. Het zou mij denk ik ook irriteren!Sommige HTML is toegestaan