Spring naar inhoud


Schriftelijk de wacht aangezegd

Beste Beatrijs,

Ik heb een goede vriendin met wie ik al veertig jaar bevriend ben. Zij is gevaccineerd tegen corona en ik niet. Zij heeft daar zoveel moeite mee dat ze de vriendschap via een kaartje in de koelkast heeft gezet. Ik ben verdrietig dat ze dat op deze manier heeft gedaan. Ze had er ook met mij over kunnen praten. Ik weet eigenlijk niet of ik hier nog op moet reageren of het moet laten rusten en afwachten of ze nog contact met mij wil hebben, wanneer de corona voorbij is. Wat vindt u van haar gedrag en wat raadt u mij aan?

Geen exit-gesprek

Beste Geen exit-gesprek,

Het was inderdaad onaardig van uw vriendin om de vriendschap schriftelijk op te schorten. Ze had een moeilijke boodschap, waar ze zich op een al te makkelijke manier vanaf gemaakt heeft. Ze had de telefoon moeten pakken om dit rechtstreeks aan u te vertellen. Dat zij liever niet in uw fysieke nabijheid verkeert is haar goed recht. Veel vriendschappen tussen gevaccineerden en ongevaccineerden worden op dit moment op pauze gezet, omdat mensen elkaars positie niet kunnen begrijpen, geen zin meer hebben in discussies en in sommige gevallen bang zijn om besmet te worden. Juist omdat het gevoelig ligt, moet zoiets met open vizier (mondeling) besproken worden en niet schriftelijk. Een jarenlange vriendschap zeg je niet op, alsof het een abonnement is op een tijdschrift waar je genoeg van hebt.

U kunt haar altijd bellen, zeggen dat u het pijnlijk vond om per brief de wacht aangezegd te hebben gekregen en de kwestie alsnog even bespreken. Ook al zal dit gesprek niets aan de situatie veranderen, het is goed om uw reactie te kunnen geven.

Artikelen in Corona, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Bernard schrijft

    Dit is schrijnend. Vriendschappen kunnen voorbij gaan, ook na 40 jaar. Maar een briefje terwijl je verschil van inzicht hebt over een maatschappelijk onderwerp komt kil en laf over. Dan blijven twee dingen over: of het voor kennisgeving aannemen en geen contact zoeken. Of, als het je toch hoog zit, bellen en gewoon nuchter bespreken. Als de opzegster van de vriendschap bij haar standpunt blijft haar liefdevol het allerbeste wensen. Beatrijs leest er trouwens in dat de opzegster niet fysiek in de buurt van briefschrijfster wil verkeren. Dat lijkt me een interpretatie die ik er niet direct in lees. Maar ook dan had de opzegster er een belletje aan kunnen wagen en zelfs dan had de vriendschap niet voor altijd verbroken hoeven worden. Jammer dat na 49 jaar vriendschap mensen elkaar niet meer kunnen bereiken of communiceren op een manier die recht doet aan die vriendschap. Want hier is geen situatie aan de hand waarbij een vertrouwensband geschaadt is zoals vreemdgaan met de man van een van de vriendinnen. Alleen verschil van inzicht.

  2. Stella schrijft

    Het zal een moeilijk en mogelijk zinloos gesprek worden, want het feit dat ze u afschrijft wegens niet gevaccineerd zijn, doet vermoeden dat ze denkt nu vrij van covids te zullen zijn in tegenstelling tot u, die elke besmettingsvlaag zal kunnen oppikken en doorgeven (aan haar). Het is inmiddels duidelijk dat het verschil tussen wel en niet gevaccineerd zijn, steeds kleiner wordt. Gevaccineerd zijn en blijven betekent een paar keer per jaar een injectie moeten halen en dan nóg kan je besmet worden en dat doorgeven aan al dan niet gevaccineerde andere mensen.
    Ik zou zelf een afscheidskaartje sturen aan deze ontregelde vriendin.Sommige HTML is toegestaan