Spring naar inhoud


Tegengestelde coronaopvattingen

Beste Beatrijs,

Mijn man en ik (dertigers met één peuter) zijn al jaren bevriend met een ander stel dat in dezelfde stad woont met twee kleine kinderen. Het was altijd gezellig, totdat ze stelling hebben genomen tegen corona-vaccinaties. Mijn man heeft zelf corona gehad en is na ruim een jaar is nog niet volledig hersteld (long covid). Ik ben heel erg voor vaccineren en het raakt me enorm dat dit stel zo anti is. Geen wappies overigens, ze geloven in een gezonde weerstand en dat hun lichaam het zelf op kan lossen. We hadden een traditie om Tweede Kerstdag met elkaar door te brengen, maar ik zie hier nu zwaar tegenop.

Moet ik het bespreekbaar maken? We hebben er al eerder over gesproken en ik ben bang dat we er niet uitkomen. Moet ik me erover heen zetten en niet zeuren? Moet ik het de tijd geven? Enerzijds ben ik bang voor besmetting, anderzijds ben ik boos dat ze geen verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gezondheid en die van anderen. Vanuit mijn boosheid wil ik het liefste de vriendschap beëindigen. Ziet u nog een andere uitweg?

Wankelende vriendschap

Beste Wankelende vriendschap,

Het is heel lastig als vrienden tegengesteld denken over fundamentele zaken. Corona werkt in dit opzicht echt verscheurend, omdat het niet alleen om ideologie gaat (wat is een goede manier van gezond blijven?) maar ook om praktische zaken, zoals sociaal contact.

Het is heel voorstelbaar dat u in dit stadium van de pandemie niet met deze vrienden wil omgaan, omdat het domweg te gevaarlijk is, zeker als uw man nog steeds aan long covid lijdt. Het lijkt dan ook raadzaam om niet met hen af te spreken, ook niet op Tweede Kerstdag. Bel hen op en zeg dat het deze keer helaas niet door kan gaan. Proberen de meningsverschillen uit te praten heeft geen zin. Dat leidt alleen maar tot ruzie. De vriendschap beëindigen is erg radicaal. Dat kan altijd nog. Wat u te doen staat is tijdelijk afstand nemen. U kunt prima uitleggen dat u en uw gezin voorlopig niet in hun fysieke nabijheid willen verkeren. Wie weet trekken ze later nog bij met hun opvattingen. Zolang de pandemie nog voortduurt, zullen uw vrienden het zonder u moeten doen. Als de ellende voorbij is (en op een gegeven moment komt er een eind aan), kunt u altijd nog zien wat er van de vriendschap over is gebleven.

Artikelen in Corona, Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. PeterJKH schrijft

  Het is triest dat het hiertoe is gekomen. Ik heb een zeer goede vriendin, niet gevaccineerd, niet omdat ze niet wil, maar omdat haar artsen het afraden omdat ze al één en ander mankeert en het vaccin kan daar nadelig op werken. Wat die al niet te horen heeft gekregen, van asociaal tot wappie. Bij ons is ze als vanouds welkom.

  In voorbije jaren zou je er niet over hebben gedacht om vrienden de rug toe te keren vanwege een niet gehaalde vaccinatie. In 2018 lagen de ziekenhuizen vol en sloeg influenza wild om zich heen. Heb je toen die vrienden ook geweerd omdat ze geen griepprik hadden gehaald?

  Juist in deze tijd is samenzijn zo belangrijk. Haal desnoods een sneltest bij de drogist, en verzoek je vrienden die te doen bij aankomst. Tip: doe het zelf ook, want ook MET vaccinatie kun je het virus bij je dragen, en misschien ben je dan zélf wel degene die je ongevaccineerde vrienden ziek maakt…

 2. Frans schrijft

  Long Covid is geen Covid maar langdurige klachten ná Covid. Op zich ongevaarlijk. Ongevaccineerden zijn ongevaarlijk als zij geen covid hebben. Doe zelftests voorafgaand aan de bijeenkomst en kom Tweede Kerstdag (morgen) of een andere keer gewoon bij elkaar. Vriendschap is veel waard. Waardeer dat zij hun verantwoordelijkheid hebben genomen en zich niet hebben laten vaccineren – dat is hun keuze. Vraag hen te waarderen dat u gekozen hebt voor wel laten vaccineren. Stel als het kan elkaar vragen over die beslissing, maar luister dan goed naar de antwoorden, om begrip voor elkaar te krijgen. Wees niet boos!

 3. Mar schrijft

  het gaat er uiteindelijk om of je genoeg om elkaar geeft om deze meningsverschillen te kunnen overwinnen. En het is een goed recht om jezelf te beschermen.
  En of je weerstand genoeg is kun je nooit voorspellen. Er zijn immers voorbeelden van mensen die heel sportief en gezond leken maar die hun immuunsysteem toch niet zo goed was als ze dachten.

 4. Henna schrijft

  Mijn buurvrouw met wie ik al tientallen jaren goed contact heb, bleek vorig jaar een wappie, die bijna alles van soc.media geloofde. Ik beslist niet. Ik nam mezelf voor daar vijf minuten met haar over te praten en toen switchte ik naar leukere onderwerpen. Het contact bleef daardoor goed, ook nu. Inmiddels is ze wel degelijk geprikt, zodat ze haar familie in het buitenland kon bezoeken.
  Het contact is nog steeds prima. Voor mij is dat een veel belangrijkere prioriteit dan een mening.

 5. Juliëtte schrijft

  Ben het grondig eens met Beatrijs. Deze omicronvariant wil je als kwetsbaarder iemand ook niet hebben. Gevaccineerden kunnen goed ziek worden en een eerdere besmetting helpt niet gegarandeerd. Omicron is extreem besmettelijk, de virusdeeltjes hangen als een soort rook in binnenruimtes. Een sneltest is ook geen garantie, je kunt om 18.00 nog negatief testen en aan het eind van de avond positief.
  Ik vind het daarom verstandig om deze weken even extra voorzichtig te zijn en het zekere voor het onzekere te nemen. Covid is geen spelletje.Sommige HTML is toegestaan