Spring naar inhoud


Ze gelooft het niet

Beste Beatrijs,

Mijn schoonzus blijft volhouden dat corona een hype is en niks voorstelt. Mijn dochter heeft een spier-/stofwisselingsziekte waardoor ‘zo’n griepje’ dodelijk kan zijn. Het maakt me boos, machteloos en verdrietig dat ze het niet serieus wil nemen, niet eens in het belang van haar nichtje. Om de lieve vrede te bewaren houd ik mijn mond, maar hoe ga je om met mensen die nooit simpel iets aannemen van deskundigen en op elk gebied zelf de deskundige uit willen hangen zonder enige kennis van zaken?

Als mensen ontkennen

Beste Als mensen ontkennen,

Bij ingrijpende gebeurtenissen die op mondiale schaal commotie geven heb je altijd mensen die volhouden dat er niks aan de hand is. Ook van de huidige pandemie vindt een (overigens wel slinkend) groepje dwarsliggers dat elke preventieve maatregel een uiting van paniek is. Uw schoonzuster voelt zich kennelijk stoer door uit te dragen dat ze nergens bang voor is. Ze heeft het recht op stoerheid, maar ze zou tenminste rekening moeten houden met fysiek minder weerbare mensen, zoals uw dochter. Ga hierover niet in discussie met uw schoonzus, want als het begrip ‘kwetsbare mensen’ haar niet boeit, is een verder gesprek zinloos. Gelukkig hoeft u niet met haar te spreken, want u hoeft haar helemaal niet te ontvangen. Ze komt gewoon de deur niet in bij u en u gaat ook niet naar haar toe. Telefoneren met haar raad ik ook af – u hebt vast wel minder irritante mensen in uw sociale kring om mee te bellen.

Artikelen in Corona.


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Geerten schrijft

  De afweerreacties die mensen bewust of onbewust laten zien, ontkenning en verdringing dus, worden niet zelden veroorzaakt door angst. Zelfbescherming dus. Geen excuus, wel een verklaring.

 2. Lilith schrijft

  Mensen in mijn omgeving die de afstand niet hanteren, heb ik (tijdens het haastig naar achteren stappen) verteld dat ik contact heb met iemand die ernstige longproblemen heeft.
  En dat ik me over haar gezondheid ook verantwoordelijk voel, als ik op bezoek ga.
  Dat is niet zo, want ik ken niemand met een longziekte, maar het werkt wel. Mensen nemen direct afstand. En dat ze me dan vanaf die afstand toeroepen dat het maar een griepje is, dat boeit niet. Dan zeg ik gewoon vriendelijk; ‘Oké! Nou, hé, groetjes, fijne dag!’ en loop weer door.

 3. Emma schrijft

  Vervelend, dat ontkennen. Dit is wel degelijk ernstiger dan de griep, niet omdat de ziekte per se nou zoveel dodelijker is dan griep (want landen die heel veel testen hebben sterftecijfers die hooguit op 0,3 liggen, en dan zijn nog alleen de mensen met klachten getest) maar omdat niemand hier immuniteit tegen heeft opgebouwd en mensen dus in een zeer hoog tempo ziek worden en soms helaas overlijden.
  Overigens mag er van mij ook over de griep wel wat minder luchtig worden gedaan. De griepepidemie van 2017-2018 heeft bijna 10.000 doden geëist. Dat was er ook één waar weinig immuniteit voor was en ook toen lagen de IC’s vol en was er grote druk op de zorg. Maar dat was niet 24 uur per dag op het nieuws. Niet dat ik er nou voor pleit dat we voortaan bij elke griep de samenleving plat gooien, maar ook de griep kan behoorlijk huishouden en als ik mensen het hoor hebben over “een griepje” ergert me dat ook. Mijn dochter van toen 12 heeft ooit twee weken in bed gelegen met de griep, hoge koorts, moeite met ademen, hoofdpijn… ze sliep bijna alleen maar en kwam alleen haar bed uit om te plassen. Ook niet iets om luchtig over te doen. Wat de meeste mensen “een griepje” noemen is vaak eerder een vervelende verkoudheid. Ik pleit ervoor om onder alle omstandigheden ruime afstand te houden van mensen als je snottert, hoest of niest. Niet alleen bij dit virus, maar altijd.Sommige HTML is toegestaan