Spring naar inhoud


Hekel aan barbecues

Beste Beatrijs,

De zomer komt eraan. Daar verheug ik me op, behalve dan op de onvermijdelijke barbecues, waar ik een gloedhekel aan heb. Dat gehang achter zo’n stinkding, je volladen met vlees en gesprekken die over niks gaan. Diepere gesprekken over het leven ontstaan niet achter zo’n vlees-zwartmaker. Bovendien erger ik me aan mensen die hun bord volstapelen met vlees.

Op dit zelfde moment zitten mijn vrouw en onze twee kinderen bij mijn schoonfamilie aan de  barbecue. Ik heb gelukkig een excuus (werk) om er niet bij te zijn, dus ik zit lekker thuis en ga straks een heerlijke, gezonde maaltijd maken. Maar de komende weken staan nog allerlei barbecuefeestjes op het programma. Terwijl er ook andere en veel leukere manieren zijn om samen te eten. Maaltijden waarin ook verse groenten, salades en fruit een rol krijgen. Ik overweeg niet meer naar dat soort speklapfestijnen te gaan en ook uit te leggen waarom niet. Ben ik een zeurpiet of kan ik eerlijk mijn mening zeggen en afhaken?

Barbecuehater

Beste Barbecuehater,

U houdt niet van barbecues, terwijl uw familie en vrienden er dol op zijn. U bevindt zich in een uitzonderingspositie. Bijna iedereen vindt het aangenaam om met mooi weer ergens in een tuin te hangen met een hapje en een drankje. Veel mensen zijn dol op een geroosterd kippenpootje of een merguez-worstje. Zelf hoeft u het vlees natuurlijk niet te eten. Er zijn ook altijd salades en brood aanwezig bij een barbecue. Desnoods neemt u zelf een schotel gezonde rauwkost mee, als u bang bent dat er te weinig groente is.

In de snackbar kunnen prima filosofische gesprekken worden gevoerd.

Een barbecue is een sociale gelegenheid, zoals er zo veel zijn. Wat voor eten er wordt geserveerd doet er eigenlijk niet toe. Het gaat om het samenzijn, waarbij moet worden aangetekend dat de kwaliteit van de gesprekken geheel los staat van het soort eten dat beschikbaar is. In de snackbar kunnen prima filosofische gesprekken worden gevoerd en bij diners met exquise vegetarische hapjes kan de conversatie om te huilen zo leeg zijn.

Laat uw vrienden en familie barbecueën, als ze daar plezier in hebben. Het is nuffig om hun gastvrijheid af te wijzen, omdat hun voedsel u niet aanstaat. Erger u zo min mogelijk aan hun in uw ogen ordinaire voorkeuren, probeer hen niet om te turnen, kies de gezonde dingetjes uit het aanbod (schuif desnoods zelf wat groente op het rooster, pof aardappels in de hete as) en doe uw best voor een interessante conversatie.

Artikelen in Eten en drinken.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Maria Helena schrijft

  Geweldig advies van Beatrijs. En daar zou ik aan toe willen voegen: organiseer zelf eens BBQ met voedsel wat u op prijs stelt. Of is het probleem toch niet het eten, maar het feit dat u om moet gaan met andere mensen?

 2. Flexitariër schrijft

  Ik vermoed dat de inzender vegetariër/veganist is. Beste inzender, zelf een barbecue organiseren zoals Maria Helena aangeeft vind ik een prima advies maar als u weer wordt uitgenodigd kunt u natuurlijk zelf ook een bord heerlijke spiezen meenemen van produkten op basis van soja (of andere vleesvervanger), versierd met heerlijke kleurige groente. Niet om er al prekend mee rond te gaan maar gewoon als lekkere eens-wat-anders aanvulling op wat de (vlees)pot schaft, voor wie interesse heeft. Wie weet is er iemand aangenaam verrast door de smaak!

 3. Marjon schrijft

  Sinds ik me kan herinneren heb ik een uitgesproken hekel aan bbq-en. Ik zeg dat gewoon, en vind dat niet onfatsoenlijk. Een uitnodiging kun je accepteren of niet.

 4. Kitty schrijft

  Ik heb een gloeiende hekel aan barbecue en aan tuinfeestjes. Ik bedank voor de eer en goh, dat wordt me in dank afgenomen, want men heeft het liefst oprechte en eerlijke vrienden. Ik blij, mijn vrienden en kennissen blij.Sommige HTML is toegestaan