Spring naar inhoud


Alvast opscheppen

Beste Beatrijs,

Ter ere van mijn verjaardag had ik zes personen uitgenodigd om te komen lunchen. Allemaal boven de 75 jaar. De koude schotels met salades en brood had ik van te voren al op tafel gezet. Als voorgerecht heb ik soep geserveerd. Daarna ging ik naar de keuken om nog een paar warme gerechten uit de oven te halen. Bij mijn terugkomst in de kamer was iedereen al eten op het bord aan het scheppen. Ik vind dit heel onfatsoenlijk, omdat ik als gastvrouw nog in de keuken stond. Is dit overdreven van mij?

Gehecht aan decorum

Beste Gehecht aan,

Het hoort zonder enige twijfel bij de goede tafelmanieren om niet uit eigen beweging op het eten aan te vallen, maar te wachten tot de gastvrouw/heer hiertoe het sein heeft gegeven. Uw gasten betoonden zich iets te gretig. Kennelijk zag het eten er zo aantrekkelijk uit dat zij zich niet konden bedwingen. Voor uw eigen gemoedsrust kunt u deze faux pas beter rangschikken onder het hoofdje ‘complimenten voor de kookkunst’ dan onder ‘onbeleefdheid’. Deze roze bril stemt u wellicht wat vergevingsgezinder, want het kwaad is toch al geschied.

Artikelen in Eten en drinken, Verjaardag, Visite.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Floris schrijft

    Zolang ze vast opscheppen, het is koud, maar niet beginnen met eten zodat, zodra u er bij komt, men u snel kan bedienen, en het eten kan beginnen, heb ik er eigenlijk helemaal niet zo’n moeite mee.
    Wellicht dat zij dachten de gastvrouw te ontlasten door vast iedereen op te scheppen. Ik zou me hier niet zo druk over maken denk ik.
    Als ze al gingen eten is het een heel ander verhaal.Sommige HTML is toegestaan