Spring naar inhoud


Geobsedeerd met proteïnes

Beste Beatrijs,

Mijn dochter van 17 is volgens mij sinds een paar maanden flink aan het doorslaan op eetgebied. Ze volgt een sportopleiding en doet ook in haar vrije tijd veel aan fitness. Op enig moment is ze begonnen met proteïnepoeder waar ze dagelijks minstens twee shakes van drinkt. Ze betaalt dat zelf. Daarnaast wil ze ook ander eten dan wat ik kook. Ze eet vooral kipfilet, blikken tonijn, heel veel eieren en houmous. Van de eieren gooit ze het eigeel weg en eet alleen het eiwit. Ik heb deze voedingswaren meestal niet in huis, althans niet in de hoeveelheden die zij eet. Daarom heeft ze een aantal weken zelf haar boodschappen gedaan op mijn kosten. Dit gaat me echter tegenstaan. Behalve dat ik die aparte maaltijden vervelend vind aan tafel, is het ook een aardige kostenpost. Om het zo goedkoop mogelijk te houden koopt zij dan weer kipfilet van plofkippen en ik geef mijn geld daar liever niet aan uit.

Raar dieet

Beste Raar dieet,

Dit ziet er niet zo best uit. De voorbeelden die u noemt, proteïnepoeders, eidooiers weggooien zijn behoorlijk alarmerend. Obsessies met bepaalde voedingsmiddelen en diëten zijn altijd vervelend voor de omgeving. Wie ertegen in probeert te gaan betreedt een mijnenveld. Uw dochter is 17 jaar en woont nog thuis. Het thuis wonen zou een reden kunnen zijn om haar voor te houden dat ze gewoon met de pot mee moet eten. Tenslotte maakt u het eten klaar, u betaalt voor de supermarkt en u bent geen restaurant. Alles wat ze naast of in plaats van uw maaltijden wil eten moet ze dan maar op eigen kosten aanschaffen, voor zo ver haar budget dit toelaat. Zo zouden de regels kunnen zijn. Maar misschien is er meer aan de hand. Misschien probeert uw dochter af te vallen, omdat ze ook zo intensief met sport bezig is of is er sprake van orthorexia: een ongezonde fixatie op zogenaamd gezond eten.

Dit zijn lastige onderwerpen om te bespreken, maar als eten zo belangrijk voor haar is, zou u haar kunnen voorstellen om eens adviesje in te winnen van een diëtist. Die kan met autoriteit zeggen dat proteïnepoeders onzin zijn bij een evenwichtig menu en dat het prima is om regelmatig een ei te eten, maar dat het nergens op slaat om van zes eieren het eiwit te eten en de dooiers weg te gooien. Een diëtist kan ook alternatieven aanreiken voor kipfilets uit de legbatterij.

Als moeder zult u er niet in slagen om het eetpatroon van uw dochter bij te sturen. Zij zal alles wat u zegt naast zich neerleggen. Maar voor de raadgevingen voor gezond eten van een diëtist is zij misschien wél gevoelig. Probeer haar zo ver te krijgen dat ze voedingsadvies inwint bij een diëtist, een consult waarvan u als moeder dan de kosten op u neemt. Het is investering die zich hopelijk terugverdient in een minder verkrampte omgang van uw dochter met eten.

Artikelen in Eten en drinken, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Lydwina Meerman schrijft

  Beste moeder,

  Eiwitrijke diëten – extreem als ze voor anderen lijken – zijn heel belangrijk voor uw dochter. Met mijn zoon heb ik hetzelfde meegemaakt. Zonder als een Joris Goedbloed te willen overkomen: ik heb hem erin gesteund, al zijn we er over blijven praten.
  Misschien is het een idee contact met de sportopleiding op te nemen; zij hakken immers al jaren met dit bijltje en zullen u vast en zeker kunnen helpen.
  Succes!
  Groeten, Lydwina Meerman

 2. Floris schrijft

  Het lijkt erop alsof ze veel eiwitten wil om spiermassa op te bouwen. Het is echt iets dat bodybuilders ook doen. Dat is wel een dure hobby. Het is wellicht beter om te zeggen dat als ze dat echt graag wil dat beter zelf kan doen. Maar dan ook helemaal. Zelf koken, zelf betalen. Eens kijken hoe lang dat duurt.

 3. Marjo schrijft

  Het lijkt alsof ze hartstikke goed en serieus bezig is met haar sport. U zou misschien ook geld uitgeven voor pianoles of turnpakjes, waarom dan niet voor een dieet die bij een sport hoort? Wat u beschrijft is een redelijk standaard bodybuilding dieet. Zo prijzig is dat niet hoor, het standaard Nederlands eetpatroon voor tieners, met snoep, koek en frisdrank is (zeker op de lange termijn, bij overgewicht, diabetes en hartziekten) een stuk duurder. Wel heeft ze gezien haar leeftijd inderdaad begeleiding nodig, een trainer op de sportschool of inderdaad een dietiste zou haar weekmenu door moeten lichten. Is ook prettig voor de jongedame zelf, zij wil natuurlijk haar doelen (meer kunnen bankdrukken, spier aanzetten, vet verliezen?) halen, en voor u is het fijn dat een volwassene met verstand van sportvoeding meekijkt. Misschien geruststellend: in de fitness is het zo, dat wanneer het dieet te wensen over laat, te weinig, of te eenzijdig, het direct resultaat heeft op de sportprestaties. Bespreek haar doelen met haar, of ga een keer mee naar de sportschool, dat zal vast veel ophelderen.Sommige HTML is toegestaan