Spring naar inhoud


Als je je ouders niet vrij kunt houden…

Beste Beatrijs,

Mijn schoonouders belden om te vragen of ze op de verjaardag van mijn man ’s avonds langs konden komen. Ik zei dat we niet thuis waren, omdat we met de kinderen in een restaurant zouden gaan eten. Eventueel zouden ze zich bij ons aan kunnen sluiten, zei ik spontaan. Ze gingen er even over nadenken, en zo ja, zouden ze dit op eigen kosten doen, zeiden ze. Wij hebben helaas niet de mogelijkheid hen te trakteren, anders hadden we dit graag gedaan. Later stuurden mijn schoonouders een berichtje dat ze inderdaad willen komen en dat ze hopen dat hun aanwezigheid op eigen kosten het cadeau mag zijn. Dit bevreemdt mij enigszins omdat ze gewoonlijk elk (schoon)kind een bedrag van vijftig euro geven, ongeacht of de persoon in kwestie zijn verjaardag officieel viert of niet. We hoeven uiteraard geen cadeau en vinden het gezellig dat ze van de partij zijn. Toch wringt er iets. Ligt dit aan ons?

Wij kunnen niet trakteren

Beste Wij kunnen niet trakteren,

Wat er wringt is dat u en uw man het niet kunnen maken om zijn ouders welkom te heten bij een gepland etentje in een restaurant en dan niet voor hen te betalen. Het is gewoon heel raar om met het gezin ergens gezellig te eten en de ouders van de jarige voor hun eigen kosten te laten opdraaien. Dat maakt een vreselijk armoedige indruk en is pijnlijk bovendien.

Als u geen geld hebt om hen te trakteren, dan had u hun niet moeten suggereren om aan te schuiven! Of (andere mogelijkheid): u had een goedkoper restaurant moeten uitzoeken (pizzeria, Chinees), zodat u wel voor iedereen die aan tafel zit had kunnen betalen.

Gegeven de huidige opzet vind ik het niet zo vreemd dat de ouders geen zin meer hebben om ook nog eens vijftig euro verjaardagscadeau aan hun zoon te geven. In dat restaurant zullen ze samen tenminste 50 euro kwijt zijn en mogelijk nog meer. Waarschijnlijk vinden ze dat wel genoeg investering in de verjaardag van hun zoon. Hoe dit ook zij, een echtpaar dat een initiatief neemt om (schoon)ouders mee te nemen naar een restaurant, dient hen vrij te houden. Vervolgens zal het met het verjaardagscadeautje oftewel de reguliere geldschenking ook wel in orde komen.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen, Verjaardag.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan