Spring naar inhoud


Medestudent schept op

Beste Beatrijs,

Een studiegenote van mij neemt elke gelegenheid te baat om te verkondigen dat zij een hoge functie heeft op haar werk en hoe tevreden haar bazen over haar zijn. Ik weet zo langzamerhand niet meer hoe ik hierop moet reageren. Ik sta open voor een goed gesprek, maar op dit onderwerp ben ik uitgekeken. Weet u een manier waarop ik vriendelijk kan laten merken dat het erg vervelend is wanneer zij steeds opschept over haar functie?

Haar eigen loftrompet

Beste Haar eigen loftrompet,

In een tweegesprek kunt u haar ontmoedigen door op een afwezige manier ‘Ja, ja’ te zeggen en het gesprek een andere richting op te sturen: ‘Zal ik je over mijn laatste rampzalige date vertellen?’ Botweg over haar heen praten dus met een heel ander onderwerp. Wanneer het opscheppen binnen een grotere sociale context plaatsvindt, bijvoorbeeld op een feestje, kunt u weglopen en andere mensen opzoeken. Wanneer het gesprek in een onderwijssituatie plaatsvindt of studiegerelateerd is, kunt u vriendelijk zeggen: ‘Dat is me bekend, Natasja, zullen we het weer over de taak/ de opdracht/ het huiswerk hebben?’ Kortom: laat u niet gijzelen, ontplooi meer eigen initiatief en loop in het uiterste geval weg om elders een interessantere gesprekspartner te zoeken.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Maria Helena schrijft

    Wat een negatieve benadering is dit. Opscheppen? Of is het een kwestie “waar het hart van vol is stroomt de mond van over”? De studiegenote ervaart geluk en ze wil hier graag over praten. Maar dat wordt gemiddeld weg niet in dank afgenomen, want je mag je hoofd niet boven het maaiveld steken.



Sommige HTML is toegestaan