Spring naar inhoud


Geldschenking van dementerende

Beste Beatrijs,

Ik ben een vrouw van begin zestig en zorg regelmatig voor een dame van 87 met beginnende dementie. Twee jaar geleden ben ik met haar in contact gekomen en het klikte heel goed tussen ons. Ik ben erg op haar gesteld. Voor een deel krijg ik betaald voor mijn mantelzorgwerk. Daarnaast doe ik ook een deel vrijwillig, zoals de boodschappen of gezellig even samen op stap. Ik hoef niet overal geld voor, ik vind dat zorg voor een ander ook uit je hart mag komen.

Onlangs zei ze dat ze mij een bedrag van 400 euro wil schenken om mij te bedanken voor alle goede zorgen. Het vooruitzicht van zoveel geld bezwaart me. Des te sterker omdat zij haar kinderen niet wil inlichten over deze schenking. Zij zegt dat ze zelf beslist wat ze met haar geld doet. Ik heb geweigerd, maar zij blijft erop terugkomen, waarop ik zei dat het goed was op voorwaarde dat zij de kinderen inlicht. Ik wil absoluut niet dat iemand denkt dat ik misbruik maak van de situatie. Het contact tussen mij en haar kinderen is goed. Ze wonen beiden ver weg. Regelmatig bellen of appen we even over hoe het gaat met hun moeder. Achter haar rug om de kinderen inlichten over het plan van hun moeder vind ik bezwaarlijk, omdat dat onze vertrouwensband schaadt. Toch zit het me niet lekker. Kan ik zo’n schenking überhaupt wel accepteren? En wat als zij ‘vergeet’ dit bij de kinderen te melden?

Een gevaarlijke schenking

Beste Een gevaarlijke schenking,

Ik denk dat u zelf de kinderen moet inlichten. 400 euro is een fors bedrag om als geschenk aan te nemen. Juist omdat de dame, voor wie u mantelzorg doet, in de beginfase van dementie verkeert, is het belangrijk om elke schijn van financiële malversatie te vermijden. Het komt te vaak voor dat hulpverleners van dementerenden een financieel graantje meepikken van de situatie. Zowel familieleden, vrijwilligers als professioneel zorgpersoneel in instellingen bezwijken regelmatig voor de verleiding om geld van weerloze cliënten in hun zak te steken. Wanneer een dementerend persoon uit eigen beweging geld gaat uitdelen, is het nog lastiger om nee te zeggen.

Het is in uw eigen belang om de kinderen van deze dame in te lichten. Zij zegt dat het haar geld is en dat zij daarmee mag doen wat ze wil, maar misschien hebben de kinderen al een of andere vorm van financiële bewindvoering en kijken ze mee met de bankafschriften. Hoe dit ook zij, zo’n schenking kan maar beter in openheid gebeuren dan dat het stiekem gaat. Bel de kinderen op en vertel hen over het schenkingsplan van hun moeder. U kunt trouwens ook tegen de dame zelf open kaart spelen en aankondigen dat u haar kinderen gaat bellen. U legt dan uit dat u zo’n groot extra geldbedrag niet stiekem wil aannemen, omdat u niet de kans wil lopen dat iemand de indruk krijgt dat u erop uit was uzelf te verrijken.

Artikelen in Cadeaus, Ziekte.

Gelabeld met , .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Jasperien van Weerdt schrijft

    U zou ook kunnen voorstellen dat de vrouw een keer trakteert op een kop koffie met een taartje. Dan kan ze haar waardering laten blijken zonder dat het in de papieren loopt. Het is bovendien een stuk gezelliger dan geschuif met bankbiljetten en u voelt zich minder bezwaard.

  2. A O Bron, longarts NP schrijft

    Geachte mevrouw Ritsema,

    Uw advies is fout. Deze vraagsteller heeft een professionele zorgrelatie met deze mevrouw en valt daarmee onder de voor zorgpersoneel geldende beroepscodes, die worden afgeleid van die voor artsen waarbij het aannemen van geschenken met significante waarde VERBODEN is (KNMG Gedragsregels voor artsen). Het aannemen van dit forse geldbedrag zou des te erger zijn in dit geval, waarbij de schenker beginnend dement is en er een fors potentieel chantage aspect aanwezig is: een deel van de zorg wordt vrijwillig gegeven en de familie is door afstand niet goed in staat zelf de zorg op zich te nemen. Natuurlijk vinden zij geen bezwaar tegen het aannemen van deze gift, ze kunnen niet anders! Hier was maar een advies mogelijk geweest: NIET DOEN, NIET AANNNEMEN!

  3. Annette schrijft

    Als dit de eerste keer is dat deze mevrouw U een schenking wil doen, neem het aan. Het is een geweldig cadeau. Hoewel ik me kan bedenken dat U zich niet prettig voelt kan U het ook op een andere manier zien. Het is een bonus wat normaal is in het bedrijfsleven en ik denk toch dat als vrouw zijnde U niet echt uw eigenwaarde inziet. U doet heel veel met deze vrouw en helpt enorm in haar leven, en zij wil haar dankbaarheid op deze manier laten zien. Gun haar dat. U kan altijd haar uit eten meenemen of een ander uitje op uw kosten. Alstublieft, geniet ervan.

  4. Heni schrijft

    Mijn voormalige buurman, zeer intelligent maar helaas door meerdere tia’s minder scherp geworden, wilde me prachtige kunstboeken geven en drong daar ook op aan.
    Ik was de enige die hem hielp met een deel van z’n noodzakelijke verhuizing, ik heb de boeken geweigerd, hoe mooi en kostbaar ze ook waren, omdat a: ik niets wilde hebben voor de hulp die ik gaf en b: om alle schijn van misbruik maken van de situatie voor te zijn.
    Ik snap wel dat mensen graag wat terug willen doen, maar stel dan iets als een uitstapje of iets dergelijks voor.
    Belevenissen zijn kostbaar.

  5. Henna schrijft

    @Bron: inderdaad is deze regel bindend in de zorg. Los daarvan is het ook moreel verwerpelijk, het geld aan te nemen, ook gedeeltelijk
    Dat schreef ik al eerder en heb ik ervaring mee vanuit situaties dat ik pinpas meekreeg van mensen die mentaal niet in staat waren tot enig overzicht.
    Het zou voor alle situaties moeten gelden, niet alleen in professionele contacten.



Sommige HTML is toegestaan