Spring naar inhoud


Overbodige geldschenking

Beste Beatrijs,

Ik ben een single vrouw van 40 jaar. Over een paar maanden gaat mijn jongere zusje trouwen. Ze krijgt van mijn ouders de jurk en een financiële bijdrage voor de huwelijksdag. Mijn ouders willen mij vanuit overwegingen van gelijke behandeling hetzelfde bedrag schenken. Dit is natuurlijk heel lief bedoeld, maar ik wil het niet aannemen, want ik heb het helemaal niet nodig. Ik gun hun dat ze genieten van hun oude dag. Ik heb ook gezegd dat ik het geld niet wil, maar ze vragen toch elke keer om mijn bankrekeningnummer. Hoe kan ik dit het beste afwenden?

Ik hoef geen geld

Beste Ik hoef geen geld,

Op zichzelf hebben uw ouders gelijk dat ze hun kinderen gelijk willen begiftigen. Maar u kunt gerust tegen hen zeggen dat ze daar geen haast mee hoeven te maken. U hebt nu geen geld nodig en ze kunnen het beter in reserve houden, totdat u zelf nog eens trouwt. Dat zou best kunnen gebeuren toch? Stel uw ouders voor om het bedrag dat ze aan het huwelijk van uw zus zullen besteden ergens te noteren, zodat voor alle betrokkenen duidelijk is waar u te zijner tijd recht op hebt.

Artikelen in Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. wt schrijft

  Het is een jammer feit dat na een overlijden vaak ruzie om de erfenis ontstaat. Een gift uitstellen tot de erfenis is dan ook vragen om problemen.

  En het geeft ouders veel juist plezier dingen aan hun kinderen te geven. Het gelijk behandelen van kinderen is een principe waar ouders al sinds de geboorte zorgvuldig op letten. De ouders zullen zich ongemakkelijk voelen door een geweigerde gift.

  De vrager kan haar bezwaar beter inslikken, haar ouders het plezier gunnen, en de gift accepteren.

 2. Doortje schrijft

  Hoewel de bedragen gelijk zijn, liggen de schenkingen qua gevoelsbetekenis erg uit elkaar. De schenking aan de zus is een huwelijkscadeau, maar de schenking aan de vraagstelster is een financiële afhandeling om de zaak gelijk te trekken. Heel goed bedoeld van de ouders, maar het mist de feestelijke context van een waardevol cafeau.
  Beter zou zijn om met deze schenking te wachten tot een markant moment in het leven van de dochter. Bijvoorbeeld het kopen van een huis, beginnen van een eigen bedrijf, een bijzondere verjaardag of een wereldreis. Een gulle bijdrage van de ouders heeft op zo’n moment meer waarde dan het financiële alleen.

 3. Gerda schrijft

  De ouders willen hun andere dochter gelijk behandelen . Een notatie in het testament kan een probleem worden . Laat die ouders toch ! Ze geven liever met de ‘warme’ hand dan de ‘koude’ . Nu hebben ze het plezier om te weten dat beide dochters gelijk behandeld zijn. Bovendien moet men ook rekening houden met inflatie want het zelfde bedrag is dan waarschijnlijk minder waard dan nu.Sommige HTML is toegestaan