Spring naar inhoud


Overbodige kerstcadeaus

Beste Beatrijs,

Binnen de familie van mijn vrouw is het traditie om met Kerstmis gezamenlijk te eten, grootouders, kinderen en kleinkinderen. Het diner vindt afwisselend plaats bij een van de kinderen thuis en wij hebben daarbij de afspraak dat we elkaar geen cadeaus geven. Mijn zwager (broer van mijn vrouw) komt toch altijd met dure cadeaus aan. Tot vreugde van de kleinkinderen natuurlijk, maar het slorpt aandacht en wij vinden het overbodig.

Mijn vrouw ergert zich hieraan, omdat het niet de afspraak is en omdat het de anderen in verlegenheid brengt. Toen een paar jaar geleden het kerstdiner bij ons was, heeft mijn vrouw vooraf duidelijk gezegd dat cadeaus niet gewenst waren, maar hij kwam er toch mee. Dit jaar komt de familie weer bij ons thuis en mijn vrouw wil hier vooraf een nog duidelijker punt van maken. Of gaat dit te ver en moeten wij de cadeauparade in ons huis maar over ons heen laten komen?

Ongewenste kerstcadeaus

Beste Ongewenste kerstcadeaus,

Afspraken zijn afspraken. Als er binnen de familie is overeengekomen dat een gezamenlijk kerstdiner niet met cadeau-uitwisseling gepaard gaat, moet iedereen zich daaraan houden. Er zijn ook tal van goede redenen voor: Iedereen heeft alles al. Het wordt duur als iedereen voor iedereen cadeaus moet kopen. De kinderen hebben net met Sinterklaas al voldoende binnengehaald. Het zou geen onmogelijke opgave moeten zijn om als familie Kerstmis te vieren zonder dat daar materiële uitspattingen aan te pas komen. En niet in de laatste plaats: als één persoon toch met cadeaus gaat strooien, worden de anderen (althans de volwassenen) die zich wel aan de afspraak hebben gehouden subtiel in gebreke gesteld: zij worden tot incasserende ontvangers gereduceerd, terwijl iedereen weet dat het zaliger is te geven dan te ontvangen. Met zijn subversieve geefgedrag meet deze broer zich de rol van weldoener aan die met gulle hand geschenken uitdeelt to save the day. Hij eigent zich in het gezelschap de dominante positie toe.

Uw vrouw heeft gelijk. Hij moet daarmee ophouden. Ze kan hem opbellen en hem nogmaals met klem aan de spelregels herinneren. Geen cadeaus! Ook niet voor de kinderen! Als hij zijn eigen kinderen zo graag cadeaus wil geven, kan hij dit op een ander kerstmoment doen, zolang het maar niet bij het familiediner gebeurt.

Artikelen in Cadeaus, Familie, Feestdagen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan