Spring naar inhoud


2015 in een notendop

1 januari. Nieuwsuitzendingen reppen van een ‘rustige jaarwisseling’, afgezien van een enkele basisschool die in de hens is gegaan. Er is weer voor meer geld vuurwerk afgestoken dan het vorig jaar. De balans volgt later: 400 gewonden, dertig mensen onder wie zeven kinderen die een oog moeten missen, twee miljoen euro materiële schade, voornamelijk straatmeubilair en een paar tramstellen. De PVV stelt in het kader van traditiebehoud voor om een vak ‘omgaan met vuurwerk’ op te nemen in het basisschoolonderwijs.

Februari. Terwijl het zuiden zich opmaakt voor carnaval, verschijnt er een alarmerend rapport van de Verenigde Naties: nooit eerder waren er wereldwijd zo veel vluchtelingen. Op twitter maken voorvechters van open grenzen (#iedermensiseenmens) gehakt van BN’ers die geld inzamelen voor noodhulp (#opvanginderegio).

Maart. Een gemene vorstperiode leidt tot lange wachttijden bij de spoedeisende hulp. Voxpop: ‘Als dit de opwarming van de Aarde moet voorstellen, dan bestel ik nog maar een vliegreisje naar de zon.’ De Elfstedentocht gaat alsnog niet door. Klimaatdeskundigen proberen uit te leggen dat extreme kou op bepaalde plaatsen juist prima in het veranderende klimaat past. D66 pleit voor een verplicht vak ‘klimatologie’ in het voortgezet onderwijs.

April. Een nieuwe anti-dementiepil beheerst het nieuws. Onderzoek op een tiental demente ratten heeft veelbelovende resultaten opgeleverd: zes van de tien ratten knapten zienderogen op. Bij Omroep Max wordt een meldpunt geopend, waar ouderen hun hoogbejaarde ouders kunnen opgeven als proefkonijn. Het CDA waarschuwt voor onnodige medicalisatie van de aftakeling en bepleit invoering van het vak ‘levenslang bewegen’ in alle onderwijsgeledingen.

Mei. Ondanks de beloofde 1 procent economische groei blijft de werkloosheid stijgen. Voor elke baan die er door de overheid via een reïntegratietraject gecreëerd wordt, verdwijnen er elders twee werkenden. Van de categorie 25- tot 35-jarigen is de helft zzp’er, waarvan 2 procent topverdieners en 80 procent die rond het minimum zweeft. De VVD stelt voor om het vak ‘pitchen en hosselen’ in te voeren in het middelbaar onderwijs. Het Eurovisie songfestival wordt niet gewonnen door Trijntje Oosterhuis.

Juni. Een duur tandheelkundig salvo is nodig om de ineenstorting van mijn wankele gebit te voorkomen.

Juli/Augustus. Het land zucht onder een wekenlang aanhoudende hittegolf. De airconditioners zijn niet aan te slepen. Om uitdroging van bejaarden tegen te gaan neemt de Tweede Kamer inderhaast het ‘Ranjawetje van Roemer’ (SP) aan, dat verzorgingshuizen verplicht om bewoners elke twee uur een glaasje ranja of roosvicee toe te dienen. Klimaatdeskundigen proberen uit te leggen dat één warme zomer niet het begin van de apocalyps is.

September. Ha, Matthijs is er weer. In de eerste aflevering van het seizoen een gesprek met moeders naar aanleiding van het recent ontdekte ‘volle nestsyndroom’. Nu de studiefinanciering goeddeels is afgeschaft, hebben studenten geen geld meer om op kamers te gaan. Ze blijven massaal thuis wonen. Best gezellig hoor, maar ook wel druk en ‘eigenlijk voel ik me net een hotel’ aldus een studiogast die liever een leeg-nestsyndroom zou hebben.

Oktober. De e-sigaret wordt verboden in de publieke ruimte, omdat te veel mensen last hebben van uitgevapete nicotinepartikels. Ook al is de e-sigaret niet schadelijk, hij kan toch kwaad vanwege zijn mimetische eigenschappen. Andere mensen zouden op de gedachte kunnen komen dat doen-alsof-je-rookt stoer is. De ChristenUnie bepleit een schoolvak ‘nee tegen nicotine’.

November. Zwarte Piet, Zwarte Piet, Zwarte Piet.

December. Groot commercieel succes voor de app ‘bestelijstjesvan2015’ die uit de duizenden lijstjes, waarmee teruggeblikt wordt op 2015, de tien treffendste, ontroerendste en grappigste selecteert. Ontwikkelaar Dorian Priemus deelt met de 16-jarige make-up-vlogster Bliss de prijs voor succesvolste start-upbedrijfje van het jaar.

Artikelen in Column.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan