Spring naar inhoud


Is kostgeld een goed idee?

Beste Beatrijs,

Anderhalf jaar geleden kregen wij een pleegkind in huis van 17 jaar. Inmiddels is ze 19 en woont nog bij ons. Ze heeft nu een baantje waar ze ongeveer € 700 per maand mee verdient. Kunnen wij kostgeld aan haar vragen? Het is ons niet direct om het geld te doen, maar ze is in staat haar inkomen er volledig doorheen te draaien. Van het kostgeld dat zij ons zou betalen willen we een spaarpotje aanleggen voor als ze zelfstandig gaat wonen.

Kostgeld instellen?

Beste Kostgeld instellen,

Of het nu om een ex-pleegkind gaat of om een eigen kind, er is niets mis met kostgeld vragen, wanneer het kind volwassen is en een substantieel eigen inkomen heeft. 700 euro is natuurlijk niet veel. Daar kan uw pleegdochter zichzelf niet van bedruipen. Maar als u als pleegouders het hele dagelijkse levensonderhoud voor haar betaalt (wonen, eten, slapen en wassen) is 700 euro wel veel geld om aan individuele consumptie voor de lol (kleding, make-up, uitgaan, vakantie) te besteden. En al helemaal, wanneer zij geneigd is om alles wat ze verdient onmiddellijk over de balk te gooien.

Wanneer u geld aan haar vraagt, helpt u haar dus om een verstandig financieel beleid te voeren. Zo leert ze dat ze geld moet reserveren voor huur, eten en vaste lasten, voordat ze kan toekomen aan geld uitgeven voor de lol. Bespreek dit met uw ex-pleegkind en stel in overleg een bedrag voor kostgeld vast. De helft tot twee derde van haar inkomsten afdragen voor kost en inwoning lijkt heel schappelijk. Dan houdt ze nog genoeg zakgeld over om vrij te besteden.

Wat u met dat kostgeld doet, mag u zelf weten. U mag het voor uw eigen huishoudportemonnee gebruiken (u bent ten slotte helemaal niet verplicht haar nog te onderhouden, u doet dat vrijwillig), maar als u het geld verder niet nodig hebt, kunt u natuurlijk best een spaarpotje voor haar aanleggen. Dat laatste hoeft u haar nog niet eens te vertellen, want dan blijft het in haar beleving nog steeds haar eigen, tijdelijk elders geparkeerde geld, terwijl het punt juist is dat zij moet leren dat het dagelijks leven geld kost en dat het niet vanzelfsprekend is dat andere mensen dat voor haar betalen. Als u besluit voor haar te sparen, kan u haar later, als zij zelfstandig gaat wonen, een onverwacht cadeau meegeven.

Artikelen in Kinderopvoeding, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan