Spring naar inhoud


Geen zwart op begrafenis

Beste Beatrijs,

Laatst las ik in een rouwadvertentie: ‘Kleding: geen zwart. Bloemen: wit’. Ik vond het nogal dwingend gesteld, heel onsympathiek eigenlijk. Ik vraag me af of het nog van deze tijd is om mensen een kledingvoorschrift op te leggen. Zelf draag ik vaak zwart, niet omdat ik in de rouw bent, maar gewoon omdat ik het mooi vind en het goed staat. Moet je gehoor geven aan een dwingend verzoek in zo’n geval?

Geen zwart

Beste Geen zwart,

Met ‘geen zwarte kleding’ in rouwadvertenties wordt bedoeld: geen typische (zwarte) rouwkleding. Anders geformuleerd: ‘Trek normale (nette) kleren aan en doe verder niet speciaal moeite.’ De bedoeling is om de klassieke begrafeniskledingcode te verzachten voor de genodigden, niet om het hun lastiger te maken. Als u gewend bent om vaak zwart te dragen, kunt u dat best aantrekken. Men zal u niet anders kennen dan in het zwart gehuld, dus dat geeft heus geen probleem.

Het is overigens geoorloofd om kledingvoorschriften te geven voor begrafenissen, huwelijken of sjieke diners. Bezoekers worden geacht de moeite te nemen om zich aan het protocol te houden. Als ze daartoe niet bereid zijn, kunnen ze beter wegblijven bij de gelegenheid.

Artikelen in Dood en begrafenis, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. kimberley pex schrijft

    Zwarte kleding zal altijd mooi en plechtig blijven. Op begrafenissen vind ik ’t prachtig als mensen in ’t zwart gekleed zijn. Ik zie ’t als uiting van medeleven . Ook zo op straat of in ’n winkel of ziekenhuis blijft zwarte kleding iets uitdragen, iets moois. Als ik in de rouw ben draag ik zwart, daar voel ik me rustig en veilig bij . En nu , zeker na de vliegtuigramp, rouw ik voor de ellende in de wereld, oorlogsslachtoffers, kinderen ,proefdieren, bio industrie , en de natuur. En alle dierbaren die ikzelf verloor.Nee , ik ben absoluut niet depressief, maar ben me wel bewust dat de wereld finaal op z’n kop staat , en dat ’t tijd wordt voor rust , bezinning en empathie.Sommige HTML is toegestaan