Spring naar inhoud


Geen puf voor familiekerst

Beste Beatrijs,

Mijn vrouw en ik hebben beiden gescheiden ouders en elk jaar met kerst is het een en al getouwtrek om de kerstdagen. Iedere ouder wil op zijn beurt alle kinderen aan tafel, met de kinderen van de nieuwe partners er ook gezellig bij. Wij hebben hier helemaal niets mee. We kennen die mensen niet eens. Daarnaast is de familieband met onze eigen broers en zussen ook niet zo sterk, dus het is vooral opzitten en doen alsof we een hechte en normale familie zijn. De eerste claims voor de kerstdagen hebben we al binnen. Nu wij zelf ook twee kleine kinderen hebben, hebben we geen zin meer in die kerstbijeenkomsten. We willen graag onze eigen tradities op gaan bouwen en de oude doorbreken. Hoe kunnen we de oude kerst afzeggen zonder dat het familieruzies tot gevolg heeft?

Geen normale familie

Beste Geen normale familie,

Het eenvoudigste is natuurlijk om af te zeggen voor alle kerstdiners met een verwijzing naar de coronamaatregelen, waar u zich aan wil houden. Kans is groot dat tegen die tijd nog steeds een maximum geldt voor het aantal bezoekers dat iemand thuis mag ontvangen. Zelfs als er enige versoepeling wordt afgekondigd, zullen grotere familiebijeenkomsten toch afgeraden worden.

Als corona bij toverslag verdwenen zou zijn uit het maatschappelijk verkeer, en u hebt geen zin in familiekerstvieringen, kunt u dat eenvoudig meedelen. U zegt dan: ‘Wij willen kerst liever alleen met ons gezin doorbrengen.’ Niemand kan u verplichten om ergens op te komen draven. Ik raad u overigens wel aan om uw ouders in die eindejaarsperiode op een andere dag dan Kerstmis zelf te bezoeken met uw kleine kinderen. Het is ook weer erg onaardig om nooit meer bij hen langs te gaan, alleen omdat ze tegenwoordig een andere partner hebben met aanhangende familie. Ook als u niet geïnteresseerd bent in die familie, kan enig welwillend contact geen kwaad.

Artikelen in Corona, Feestdagen, Stieffamilie.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Annabel schrijft

  Dit jaar is een uitgelezen jaar om met tradities te kappen, als u het toch al met tegenzin doet. Het lijkt me ook knap onmogelijk worden om met de wensen van zoveel mensen rekening te moeten houden. U hebt de verandering doorgemaakt van “kind van” naar hoofd(en) van een eigen gezin en u mag Kerst, verjaardagen en andere feestelijkheden gaan inrichten zoals u dat zelf wilt. Dat is eng en u zult beslist mensen voor het hoofd stoten, maar dat kan niet anders. U wilt graag uw kinderen eigen tradities meegeven en naar hen toe bent u verantwoordelijk voor mooie gezinsherinneringen aan de Kerst!
  Wat Beatrijs zegt: bezoek de families wel in de eindejaarsperiode. Dat mogen korte bezoekjes zijn, maar daarmee toont u nog steeds wel uw betrokkenheid.
  Gebruik bij het breken met de tradities dit jaar wel de èchte reden en niet “Corona”, anders moet u zich volgend jaar weer in bochten wringen.
  Het zal misschien niet makkelijk zijn, maar als u eenmaal deze Kerst achter de rug heeft, wordt het volgend jaar alleen maar makkelijker.
  Fijne Kerstdagen!

 2. Sylvia schrijft

  Ik zou voor dit jaar Corona als reden opgeven, en een volgend jaar aangeven dat Kerst 2020 u eigenlijk zo goed is bevallen, dat u dit op deze manier graag wilt voortzetten. Het op bezoek gaan rond de feestdagen vind ik een hele goede tip.Sommige HTML is toegestaan